09 feb 2010

Na een slecht georganiseerde groepsreis die we einde 2005 in Ethiopië maakten, hadden we het even gehad met de dubieuze programma’s die Reisbureaus je soms voorschotelen. Altijd goed voor een mooi verhaal hoor, al die eindeloos durende ritten in aftandse busjes over onbegaanbare wegen met overnachtingen in krakkemikkige hotelletjes maar genoeg is op een gegeven moment genoeg. Volgend jaar gaan we gewoon een keertje op eigen gelegenheid naar een land dat in ieder geval over een redelijke infrastructuur beschikt spraken we na deze reis af.

Op die manier kwam Argentinië als bestemming boven drijven. Tot de reiskriebels zich in het voorjaar van 2006 weer aanmeldden.Naar Argentinië? Wilden we dat wel echt? Eigenlijk trok Azië toch meer en langzaam maar zeker namen de ideeën om Vietnam nog een keer te bezoeken vaste vorm aan. Als we nou eens met Ton en Wil, vrienden van een vorige reis, gaan praten of die zin hebben om mee te gaan was het volgende idee. Dat deden we en tot ons genoegen hadden zij daar wel oren naar. De volgende stap lag daarmee voor de hand. Hoe gaan we, wanneer en wie kunnen we het nodige voorwerk voor ons laten verrichten. Na het nodige gezoek op Internet kwamen we uiteindelijk bij van Kol Travel/Vietnam Journey van Laurens van Kol terecht. Een schot in de roos en na een bezoek aan dit bureau in Hattem besloten we met deze mensen in zee te gaan.

Geen groepsreis was zoals al gezegd onze bedoeling maar een reis die we zelf konden samenstellen en dat werd Vietnam met een stukje Cambodja waarbij het bureau voor het vervoer, hotels ter plaatse en eventueel te plannen excursies zorgde. Vier weken dachten we er wel voor nodig te hebben verdeeld over de maanden december-januari. Als je dat zo leest lijkt het waarschijnlijk een vreemde periode om weg te gaan maar we wilden er gewoon eens uit met de Kerst en bovendien zijn de weercondities in Zuid Vietnam en Cambodja tijdens die maanden het gunstigste.

Het door van Kol uitgewerkte voorstel van onze verlangens leverde een aantrekkelijke reis op met als bijkomend voordeel een uiterst acceptabele prijs als je het vergeleek met groepsreizen naar dit gebied.

Niets leek onze reis daarna nog in de weg te staan tot ik in juni tegen een licht hartinfarct opliep en reizen voorlopig van de baan leek. Maar de medische wetenschap is tegenwoordig tot heel wat in staat en na een dotterbehandeling ging het leven weer verder. Dat ging zo goed dat de cardioloog me eind augustus desgevraagd vertelde dat er geen enkel bezwaar was om weer op reis te gaan. En al helemaal niet omdat we deze reis met z’n vieren hadden samengesteld. Geen gejakker langs alle mogelijke highlights maar lekker op ons gemak met zo nu en dan een extra dag in een van de steden die we van plan waren te bezoeken.

Daarna ging de tijd nog sneller dan ik dacht, twee maanden van tevoren ontvingen we de vliegtickets en via de bemiddeling van van Kolstravel schaften we de visa voor Vietnam tegen een gereduceerde prijs in Den Haag aan.

Voor de inentingen klopten we net zoals voorgaande reizen bij de GGD in Amstelveen aan. Hepatitis hadden we een paar jaar geleden al voor tien jaar laten doen met een prik, DTP was verleden jaar weer een keertje verlengd, de buiktyfus geeft maar drie jaar bescherming en moest weer gedaan worden en tot m’n grote genoegen waren er geen pillen tegen malaria nodig.

Op deze manier werd het eind november en langzaam maar zeker werd ik bekropen door de spanning die me overigens ook bij andere reizen niet ongemoeid laat. Deze keer liet ie zich echter meer gelden dan vorige keren. Ik voelde me bovendien toch al niet helemaal fit, begon tegen de reis op te zien en dan komt de twijfel over je hart bijna vanzelf. Met gedachten of het nou wel verstandig is; straks lig ik daar in Hanoi met een aanval in een of ander ziekenhuis waar ze maar drie woorden Engels spreken of ……….. Het was maar goed dat ten slotte de zondag van vertrek aanbrak.

Hoe het toen verder ging? Het ging bijzonder goed en we maakten een reis waar we nog heel wat over zullen napraten. Niet in de laatste plaats dank zij ons reisbureau dat alles op wat kleinigheden na, voortreffelijk had georganiseerd.

Enfin, als je geïnteresseerd bent lees je het maar na in de volgende hoofdstukken. Geen verslag in de zin van een letterlijke weergave van alles wat we gedaan en gezien hebben. Het zijn indrukken en voor alle bijzonderheden over plaatsen, hotels etc. verwijs ik je gemakshalve naar de website van het bureau dat alles voor ons verzorgde. Een naam om te onthouden als je die landen zelf een keer wilt bezoeken.
www.vietnamjourney.nl

Amstelveen, 20 januari 2007

Ruud Jansen


[begin]