15 jan 2012

144. Terug van weggeweest

0 Reacties

Jammer dat je met de Ingooi bent gestopt hadden er een paar naast hun beste wensen voor het nieuwe jaar op de kaarten geschreven die ik ontving. En of het café eigenlijk nog bestond of ook gesloten was.
Ik kan ze gerust stellen, de Ingooi dat wil zeggen, het café, draait als de bekende tierelier. Toevallig of eigenlijk niet toevallig was ik er een paar dagen geleden nog om even bij te praten met Frits. Ik was niet het enige lid van het vaste groepje oersupporters. Gajus, Bram en Nico waren er ook om de gevolgen van te overvloedige kerstmaaltijden te corrigeren.
Onvermijdelijk kwam het gesprek ook nog even op de gebeurtenissen in de Arena. Een soap had Nico het op een gegeven ogenblik genoemd en Frits had de stilte die daarna was gevallen benut om een glaasje ijskoude korenwijn in te schenken. “Van de zaak,” had hij kort gezegd gevolgd door wat hij een ideetje noemde waar hij al een paar weken mee rondliep.
“Ik ben van plan om jullie allemaal op 1 januari uit te nodigen in de Ingooi. We vergeten wat er een paar maanden geleden gebeurd is, beginnen gewoon opnieuw. Een vriendschap van dertig veertig jaar mag toch niet door de herrie van een stelletje egotrippers eindigen. Kom op. Waar zit jullie verstand? En laat je medicijn niet warm worden.”
Even was een reactie op het voorstel van de uitbater uitgebleven omdat ze het te druk hadden met het kelkje dat hij ze had voorgezet. Zoals het hoorde tot de rand volgeschonken maar nadat ze de ‘kop’ deskundig slurpend hadden geconsumeerd hadden Bram en Nico enthousiast op het voorstel gereageerd. Wonderlijk genoeg was alleen Gajus wat terughoudend geweest en pas na enige aandrang van de anderen had hij de reden daarvan toegelicht. Freek de Jonge zou namelijk op 1 januari ’s avonds met een Nieuwjaarsshow op de televisie komen en die wilde hij niet graag missen.
“Dan neem je dat toch op, dan kan je het later zien,” had Nico hem gesouffleerd maar er bleek meer aan de hand te zijn. Freek nam in z’n show een uitgebreid gezelschap heren de maat waaronder ook ene J.C. met zijn koorknapen Pauw en Witteman. Met ‘zoiets wil ik toch graag uit de eerste hand horen’ had hij z’n uitleg beëindigd waarop er voor de tweede keer een stilte was gevallen. Maar ook deze keer droeg Frits een oplossing aan. “Dan houden we die receptie ’s avonds en kijken we met z’n allen naar Freek. Kunnen jullie daar na afloop gelijk lekker over discussiëren.”
En met een tweede korenwijntje werd dit voorstel aangenomen waarbij Frits toezegde om iedereen uit te nodigen.
Niet vergeten dus, 1 januari ’s avonds om 10 over 10. Maar wie vroeger wil komen is dan ook al welkom. Een uitnodiging die tante Jans met een versierd broodje warme gehaktbal voor de initiatiefnemers van een onderbouwing voorzag.

30-12-2011
erJeetje


[begin]