05 nov 2004

Want een reis is meer dan alleen maar even heen en weer vliegen

In het verhaal over onze vorige reis, die naar Vietnam, vertel ik in het laatste hoofdstuk dat een reis bij ons uit drie delen bestaat. Als start de keuze en de daarop volgende voorbereiding, vervolgens de uitvoering van de reis en als afsluiting het schrijven van het reisverhaal, het rangschikken van de foto’s en de montage van de videofilm.
Een paar dagen voor we deze keer vertrokken ontdekte ik ’s nachts dat er nog een vierde deel bestaat, de imaginaire reis. Anders gezegd, ik was al op reis, onze reis naar Zuid-China was al begonnen, in een droom.
Wonderlijk genoeg niet met het vliegtuig maar met de trein. Ik bevond me in zo’n ouderwets rijtuig uit het begin van de vorige eeuw, met veel koperwerk en vol pluche. Vraag me niet hoe ik het wist maar we reden door Rusland met links en rechts een oersaai landschap waarin de eerste tekenen van een stad zich aankondigden. Wat huizen, een fabriek. Was het nou Omsk of Tomsk?
Hoe het ook zei, de trein minderde vaart en we stopten bij een station. Niemand stapte uit, logisch natuurlijk, we waren immers op weg naar China. Zouden we soms bij de grens gearriveerd zijn? Omsk, Tomsk, liggen die wellicht aan de grens? Het leek inderdaad het geval te zijn.
Een paar Russische mannen in uniform en met grote petten op chagrijnige koppen kwam ons rijtuig binnen en wilde onze papieren zien. Paspoorten.
Hoe het verder ging weet ik niet want de beelden vervaagden maar een tijdje later wandelde ik door een straat van een plaatsje dat alle kenmerken van een Frans stadje vertoonde. Het terras waarop we daarna een plaatsje zochten en koffie dronken verdween echter ook weer en ik werd langzaam wakker.
Was ik al op reis in Rusland, China, Frankrijk? Maar dat kon toch helemaal niet. Ik vertrok toch pas over een paar dagen. En ik realiseerde me dat ik gedroomd had.
Toch wonderlijk. Waren het flitsen van reizen uit het verleden die ik nog een keer meemaakte of was ik op een voorproefje getrakteerd van wat me te wachten stond?
De volgende hoofdstukken zullen een tipje van de sluier oplichten.


[begin]