18 feb 1994

24. Uitslag: 4-1 voor PSV

0 Reacties

“Zowaar als ik hier sta, ik heb het met m’n eigen oren gehoord van Utrechtse Woutje, je weet wel, die krullenbol, die altijd met kaas op de Albert Cuyp staat. Nou, die z’n zuster is getrouwd met een broer van Wouters en die heeft ’t ‘m zelf verteld.”

Een opgewonden ome Bram stond temidden van een groepje stamgasten van de Ingooi en niemand merkte dat Gajus inmiddels het tot ver in de omtrek van Amsterdam bekende etablissement was binnengekomen.
“Maar wil jij daarmee zeggen dat Wouters aan z’n ouwe maatjes van Ajax heeft gevraagd of ze het wat rustig aan wilden doen omdat hij geen poot aan de grond kreeg bij PSV?” vroeg Frits wat ongelovig terwijl z’n hand met geroutineerde bewegingen wat lege glazen bijvulde.
“Precies,” zei ome Bram. “Die luizenbos heeft daarmee die jongens van Ajax in slaap gesust. Dachten lekker relaxed een wedstrijdje te kunnen spelen en het op een gelijkspelletje te houden. Voor Jan natuurlijk. Zijn ze nog geen minuut begonnen, schoffelt ie Jari al met een doodschop onder het gras. Kijk, dat benne nou streken en reken erop dat dat muisje nog een staartje zal hebben. Voor het Ranja elftal.” En met een snuivend gebaar zette hij z’n pils aan de mond om die vervolgens in een teug naar binnen te slaan.
Even was het stil in de Ingooi maar niet lang want Haagse Karel gaf te kennen dat hij ook iets te zeggen had.
“Gelul, ome Bram. Die verhalen van Woutje zijn al net zo beroerd als z’n kaas. Toevallig zit mijn dochter Cora op een clubje waar ze aerobic dansen of zoiets. En die heeft op vrijdag al gehoord dat die wedstrijd gekocht was door de ouwe meneer Frits Philips.”
Met open monden keken de aanwezigen Karel aan.
“Gekocht?” werd er geroepen. En Gijssie vertolkte de mening nog het best door te vragen wat Karel daarmee bedoelde en in het bijzonder wat dat aerobic gedoe ermee te maken had.
“Luistert, Amsterdamse zultkoppen,” hernam Karel daarop het woord. “Die kleine Cora van mij wil hogerop. En die verkeert daardoor in de hoogste kringen. En toevallig zit op die aerobic danstoestand van d’r ook de kleindochter van Frits Philips en omdat die dat geklungel daar in Eindhoven zat was heeft ie een half miljoen geschokt. Aan Ajax zodat ze zouden verliezen.”
Verbazing hing even tastbaar in de Ingooi.
“Wou jij zeggen dat PSV een half miljoen heeft betaald om te winnen?” vroeg Nico van Installatiebureau de Kromme Volt met een gezicht waar je de verbazing bijna van af kon schrapen.
“Nee, druiloor,” hernam Karel het woord. “Je moet luisteren naar wat ik zeg. Frits Philips heeft dat betaald. Hier, kijk in de krant. Frits Philips was voor het eerst dit seizoen weer op de tribune te vinden. Wil je een beter bewijs? Maar verrek, daar heb je Gajus. Hé, oudste, waar kom jij zo onverwacht vandaan?”
Bereidwillig maakte het gezelschap ruimte voor de binnengekomene en ome Bram gaf met een kleine knik van z’n gebeeldhouwde kop aan Frits te kennen dat die een konjakkie moest inschenken.
“Ben je nog bij de training geweest, Gajus?” vroeg Fransie voorzichtig en iedereen wachtte met gretige gezichten op het antwoord van de meester dat gelukkig niet al te lang uitbleef.
Maar het kon de zorg toch niet wegnemen want gebleken was dat Lowie door het overlijden van z’n vrouw nog maar nauwelijks aanspreekbaar was en onder de spelers heerste ongenoegen omdat de ene helft de andere helft verweet dat ze als de spreekwoordelijke dweil hadden lopen voetballen.
’t Kwam er eigenlijk op neer dat Gajus nog een aantal moeilijke weken verwachtte.
En wat die verhalen van ome Bram en haagse Karel betreft, nou die hoorden in dezelfde categorie thuis als dat van de chauffeur van de spelersbus.
“Geef die jongens wat te drinken van me, Frits,” had Gajus z’n verhaal beëindigd. “En één ding, degene van jullie die het waagt om naar ’t carnaval in het Zuiden te gaan, die zal ik persoonlijk op de middenstip van het Ajaxstadion te kijk zetten tijdens de eerstkomende thuiswedstrijd van onze jongens. Want ik hoef niet alles te pikken.”
En onder instemmend gemompel dronken ze hun glas uit en proostten op hun rood witte favorieten uit de Meer want laten we eerlijk zijn, als die club in je genen zit dan maakt zo’n nederlaag toch niet echt iets uit.


[begin]