20 apr 1993

3. Veel op het spel

0 Reacties

Kijk, er staat natuurlijk veel meer op het spel dan dat lullige bekertje donderdag. Veel meer. Het gaat om niet minder dan de nek van een aantal heren.
Jullie weten natuurlijk dat ’t al een tijdje rommelt in de Meer.
Vier punten uit 5 wedstrijden. Je moet, geloof ik, bijna een mensenleven terug gaan in de historie van de club, om een herhaling van zo’n reeks te vinden.

Gistermiddag nog effe staan te praten bij Sjors. Je weet wel van de sigarenwinkel op de hoek.
Heeft ooit nog een paar seizoenen als linksback meegehobbeld. Voorverkoopadres van Ajax daardoor natuurlijk en een trefpunt voor alles wat rood wit bloed heeft.
Nou, ik viel met m’n neus in de boter.
“Hé, Gajus, wat is dat allemaal voor geklooi in de Meer?”
Ome Bram, ook al zo’n getrouwe van het eerste uur, zette me meteen de pin op de borst.
“Dat kan toch helemaal niet, wat daar gebeurt. Da’s geen foeballe meer wat die gasten doen. Ze moeten ze eens een pak op hun luie flikker geven. En die van Gaal van jou kan wat ons betreft ook wel oprotte ……”
Het was een beklemmende stilte, die na die laatste woorden viel. Sjors had het plotseling druk met z’n kassa en de andere aanwezigen veinsden interesse voor een al jaren verdwenen sigarenmerk.
Gelukkig probeerde haagse Karel de zaak wat te relativeren.
“Kijk, Gajus, je moet het niet verkeerd opvatten, hoor, maar ik ben d’r zelf bijgeweest toen FC Den Haag in een paar seizoenen de bietenbrug opging en ik wil dat voor geen goud nog een keer meemaken met Ajax.”
En jullie kunnen het geloven of niet maar er liep warempel een traan over de wangen van de man, die volgens mij model heeft gestaan voor de Jacobse en van Es-kreatie van van Kooten en de Bie.
En ook al die andere door de wol geverfde Ajax supporters hadden het plotseling druk met hun zakdoek en stonden merkwaardig met hun ogen te knipperen alsof ze zojuist een geliefde ter aarde hadden besteld.
“Nou, nou, nou,” zei Sjors. “Nou, weet je wat. Het loopt toch al tegen zessen, ik gooi de tent dicht en dan trakteer ik jullie allemaal op een pilsje bij de buurman (voor de niet ingewijden onder jullie, Café “De Ingooi”)
Ik was blij dat het gesprek deze wending nam en na het tweede rondje, voor mijn rekening natuurlijk, heb ik nog een heel goed gesprek met deze Ajax getrouwen gevoerd.
En ik kon daardoor gelukkig een aantal zaken bij die gasten rechtzetten.
Maar één ding was duidelijk. Als die beker donderdag niet gewonnen wordt gaat heel Amsterdam vrijdag plat. En om half tien vertrekt er een protestoptocht van de Dam naar de Meer.
En ik zou als speler of bestuur van de roodwitten bij de aankomst van die groep niet graag in de Meer aanwezig zijn.
Tsja, ook dat is voetbal.

April 1993


[begin]