16 jan 2001

45. Ome Bram is boos

0 Reacties

“Wat denk jij dan dat de bedoeling van trainen is?” vroeg een boze oom Bram aan die andere stamgast, Fransie, die een beetje verschoot van de drift waarmee de oude baas hem aanviel.

Hoewel de kleine uurtjes midden op de dag nog moesten beginnen waren er al een vijftal klanten in de Ingooi waar eigenaar Frits net bezig was om met een lome blik in de ogen de eerste pilsjes aan de tap te ontlokken.
Vermoeid onderbrak hij deze pogingen om wat bezwerende gebaren in de richting van de twee kemphanen te maken.
“Asjeblieft, mannen, de dag is net begonnen, hou het even leuk. Hier, neem een biertje van het huis, en vertel me dan meteen even wat ik gemist heb dat jullie je zo vroeg al zo druk maken. Moet jij trouwens geen bloemen verkopen, Bram?”
“Ik heb mezelf maar een week vakantie gegeven,” gaf de oude bloemenkoopman na een lange teug van de hem aangeboden consumptie te kennen. “Ach, je weet hoe het is. Vakantietijd is voor vrije jongens zoals ik een slechte tijd. Maar daar maak ik me ook niet zo druk over. Zolang m’n benen ’t maar blijven doen kan ik er met m’n AOW en de bloemenstal heel goed van komen. D’r is wat anders aan de hand. Heb je ’t dan nog niet gehoord? Nou is die Cruz weer voor een half jaar uitgeschakeld. Enkel gebroken tijdens een partijtje op de training. Volgens mij is het dit seizoen al de vierde die op die manier wat breekt. Waar zijn die gasten in godsnaam mee bezig zeg ik tegen Fransie? Maar die schijnt dat allemaal heel normaal te vinden.”
Alsof het afgesproken was draaiden de hoofden van alle aanwezigen zich in de richting van de drager van die naam. Oud-voetballer en ooit een veelbelovend speler in de betaalde jeugd.
“Een lekkere jongen ben jij,” gaf Fransie, wiens gelaatskleur nog steeds een paar tinten donkerder was dan normaal, te kennen. “Ik heb jou gezegd dat jezelf kunt zien hoe hard het er tegenwoordig op zondag aan toe gaat. Nou, dat oefenen ze op de training ook zodat die gasten niet alleen meer incasseringsvermogen krijgen maar ook beter kunnen uitdelen.”
“Wat sta je nou toch te lullen, man,” onderbrak ome Bram de oud-voetballer. “Waarom train je nou. Om beter te gaan voetballen. Dat ze niet negen van de tien schoten op doel over of naast schieten. Je moet er gewoon voor zorgen dat je net even sneller en handiger bent dan die lui van de tegenpartij. Dan hoef je niet te incasseren en niet uit te delen ook. Wat dacht je hoe ik vroeger op boksen trainde? Dat ik me elke week KO liet slaan om beter te kunnen incasseren? Laat naar je kijken man.”
En hoofdschuddend dronk hij z’n bier uit waarna hij mededeelde dat hij eerst maar eens een rondje stad ging maken.
“Lijpkezen zijn het allemaal,” gromde hij terwijl hij aanstalten maakte om te vertrekken. ‘Lijpkezen om elkaar op de training in elkaar te trappen,” waarna hij met z’n vinger in de richting van Fransie priemend de genadestoot plaatste.
“Geloof me, Fransie. Het doet me pijn dat ik het zeggen moet maar als ze op deze manier doorgaan wordt het nooit meer wat met Ajax.”
Gajus
2001


[begin]