02 mrt 2005

82. Biertje

0 Reacties

Of ze niks beters te doen hadden had ome Bram een paar weken geleden op z’n bekende mopperige toon gevraagd maar na lang aandringen van Mehmet en Frits had hij beloofd om over hun verzoek na te denken. Plaatsnemen in het panel dat een nieuw speciaal bier voor de Ingooi ging kiezen.

De reden van deze activiteit bleek simpel. De huidige pilsen van de heren Heineken, Bavaria, Grolsch en hoe ze nog meer mogen heten, zijn uit bij de liefhebbers van een biertje. Te waterig, geen smaak, een laf drankje zijn nog de vriendelijkste benamingen waarmee de kenners bij een recent onderzoek in Amsterdams oudste supporterscafé hun oordeel velden.
En toen zelfs een erkende bierdrinker als Haagse Karel een paar weken geleden een glaasje Rosé bestelde besloot het uitbatertweetal om in te grijpen. Ze gingen op zoek naar bier dat naar bier smaakt, bier dat z’n naam waardig is, dat de naam van bier verdient. Niet het industrieel vervaardigde massaproduct maar bier van een kleine brouwer, bier dat bij de Ingooi past, Ingooibier zogezegd.
Is dat er dan nog zult u vragen? Het antwoord daarop bleek bevestigend te luiden. Frits en Mehmet die met hulp van de oude heer Gajus aan de slag waren gegaan kwamen er al snel achter dat echt bier nog springlevend is. Er ging als het ware een nieuwe wereld voor ze open. De wereld van de speciaal bieren.
Een eindeloze rij flessen met namen als Bush de Noell, Auberge de Bonne Esperance, Leffe, Floreffe Blond, Urthel, Hoeksch Speciaal om er maar een paar te noemen, rolde vervolgens de Ingooi binnen. Om te proeven, om een keuze te doen voor het huismerk.
Maar dat laatste bleek nog het lastigste onderdeel te zijn en daarom was maar besloten om een panel te laten kiezen. Een groep kenners onder leiding van tante Jans en als oudste bezoeker van de Ingooi mocht ome Bram daarin natuurlijk niet ontbreken.
Het zal nog wel een paar weken duren voor de beslissing valt maar reken er maar op dat het daarna druk wordt bij de Ingooi. Want welke bierdrinker zal het aanbod van een glaasje Ingooi blond kunnen weerstaan?
Daar kan de thuistap van meneer Heineken echt niet tegenop.
Ingooi blond, bier om oud mee te worden. Zoiets.
erJeetje


[begin]