25 mei 2009

AMSTERDAM BOUWT ‘T

0 Reacties

e waren niet echt positief, de berichten in de krant over de nieuwe centrale bibliotheek van Amsterdam en omdat er nu eenmaal niets boven de eigen waarneming gaat brachten we er verleden week een bezoek.

Vanwege alle bouwactiviteiten zijn de wegen ernaartoe nog gedeeltelijk geïmproviseerd maar vanaf het Centraal Station kan je het gemakkelijk lopen en toen we er na een wandeling van tien minuten voor stonden kreeg ik gelijk een goed gevoel. Door de opvallende gevel van het nieuwe leespaleis en dat gevoel werd alleen maar sterker toen we eenmaal binnen waren.

Deze bibliotheek is echt bijzonder. Ja, ik weet het, er moeten nog wat dingetjes afgewerkt worden en er is nog wat finetuning nodig voor de indeling maar dat komt best in orde. Voor de liefhebbers staat hier een waar Luilekkerland met tien etages boeken, tijdschriften, CD’s, Video’s. Geweldig, net zo geweldig als het uitzicht vanaf het restaurant op de bovenste verdieping.

Veertig vijftig jaar geleden werd er vaak smalend gesproken over Amsterdam vanwege alle nooit gerealiseerde plannen van de stad. Ik zal het niet tegenspreken maar ’s jonge jonge, toen ik van de bovenste etage van de bibliotheek uitkeek over de stad zag ik overal bouwkranen.

Plannenstad? Bouwstad zal je bedoelen.

Ruud


[begin]