07 mrt 2014

De Aardappeleters van van Gogh

0 Reacties

Hoe laat is het op de klok in de kamer van aardappeleters? En wist jij dat Vincent van Gogh meer dan 600 brieven schreef aan zijn broer Theo?
Het zijn vragen uit de speurtocht voor kinderen in het van Goghmuseum.
Wij waren er van de week met de kleinzoon van bijna acht en of het de bedoeling was weet ik niet maar voor we het wisten werden we kind met ons kleinkind en probeerden een antwoord te geven op de vraag wat de aardappeleters tegen elkaar zeiden. Dat viel nog tegen. Waar praat je over tijdens het eten? In een interview vertelde iemand laatst over de boeiende gesprekken die er tijdens zijn jeugd aan tafel gevoerd werden. Zelf kan ik me daar absoluut niets over herinneren en ik neem aan dat het bij de meeste mensen het geval is.

Wat er door de boerenfamilie in dit schilderij wordt gezegd vraagt het nodige inlevingsvermogen van de kijker. Het schilderij is in werkelijkheid veel donkerder dan in bovenstaande afdruk en ik dacht dat de boer een aardappel aan zijn vrouw aanbood in ruil voor een kop koffie. Thuis zag ik op de foto van het schilderij dat hij zijn koffiekopje bijhoudt om haar nog een keertje bij te laten schenken. En prikt de mansfiguur links met zijn vork in een dampend aardappeltje of wijst hij op de koffie die wordt ingeschonken. Misschien met de vraag om zijn kopje maar half vol te schenken. Maar daar past de blik van het meisje naast hem niet bij.
Die vraag over wat ze tegen elkaar zeiden viel dus nog tegen. Andere vragen waren eenvoudiger. De klok linksboven staat op 7 uur. En in de klomp die boven de boerin hangt zitten waarschijnlijk pollepels.
Nog een aardige was de vraag die bij twee zelfportretten van van Gogh werd gesteld. Je ziet dat de schilder aan het werk is. Er staat een ezel, de schilder houdt een palet en penselen vast. Wat heeft hij nog meer nodig om dat schilderij te maken?
Wij vonden het antwoord van onze kleinzoon het mooist. Hij heeft zichzelf nodig. De essentie van het zelfportret. Zonder model, jezelf, geen schilderij.
Opa en oma plus kleinzoon beleefden dus een interessant kunstmiddagje. Zo’n speurtocht verleent een extra dimensie aan een museumbezoek.

dagje Luco 031  f_0082[1]

6 maart 2014

erJeetje


[begin]