Boek bestellen – Heb ik iets gemist?

Heb ik iets gemist?

Verhalen schrijven. Ik doe het al jaren. Verhalen over vandaag, over gisteren, over morgen.
Over m’n jeugd in Amsterdam Zuid, over de oorlog 1940-1945, over de Ingooi, voetbal, de schilderijen die ik maak, museum­bezoek

Verhaal lezen

Prijs  €19,95

Exclusief bezorgkosten

bookcover-gemist

Bestellen

Het boek kan besteld worden bij boekenbestellen.nl

Boek bestellen

logo_boekenbestellen

Eigenlijk is hij nooit helemaal weggeweest

Eigenlijk is hij nooit helemaal weggeweest. De oorlog bedoel ik, die van 40-45. Ze hebben wel geprobeerd hoor om ‘m te laten verdwijnen. Direct al nadat hij afgelopen was. Het leek wel of er was afgesproken om er niet meer over te praten. Als je dat maar lang genoeg zou volhouden dan werd hij vanzelf zoiets als de tachtigjarige oorlog of de Hoekse en Kabeljauwse twisten.
Maar echt lukken deed dat toch niet echt. Er was gewoon te veel gebeurd en na een jaartje of twintig zwijgen kwamen de eerste verhalen. Daarna was 40-45 niet meer weg te denken, vooral in de meimaand. (meer…)

De foto van mijn moeder

Wie kent niet de verhalen over de hongerwinter. En de hongertochten. Toen de hoeveelheid voedsel op een gegeven moment steeds geringer werd en honderden Amsterdammers er op uittrokken om te proberen buiten de stad een aanvulling op hun karige rantsoen te vinden. Lopend of op de fiets trokken ze de kop van Noord-Holland in. Sommigen zochten het nog verder en gingen naar de Veluwe en zelfs naar Overijssel. (meer…)

De zaak Vosveld. Wat gebeurde er op 3 april 1943

dagje Eerbeek 038

De Communistische Partij Nederland besloot al een paar maanden na mei 1940 om tegen de Duitse bezetter in verzet te gaan. Het driemanschap dat leiding gaf aan de partij dook onder en verbleef op wisselende plaatsen ‘ondergronds’ in het land. Op deze wijze werd sturing gegeven aan bijvoorbeeld de Februaristaking.
Vanaf midden 1942 werd de druk van de SD groter en werden steeds meer verzetsgroepen opgerold met voorjaar 1943 de actie waarbij de complete leiding van de CPN werd geëlimineerd. Een vraag die achteraf vaak wordt gesteld is of de slag die daarmee aan het communistische verzet werd toegediend te voorkomen was geweest?
In de volgende hoofdstukken geef ik een reconstructie van de gebeurtenissen die in april 1943 plaatsvonden en de gevolgen daarvan na de oorlog.

opgesteld december 2013
aangevuld met gegevens NIOD maart 2015
aangevuld met gegevens augustus 2016

aangevuld met gegevens maart 2017
erJeetje.