07 dec 2010

Romeinen 4 – 26.1 Partenza per Roma

0 Reacties

Vliegen om half tien ’s ochtends wordt uiteindelijk een kwartiertje later maar ik ben allang blij dat we überhaupt vertrekken. Een week geleden zag het daar als gevolg van de vulkaanuitbarsting op IJsland nog niet echt naar uit omdat het vliegverkeer volledig plat lag. Maar de wind draaide op tijd en de vulkaan ging een paar dagen geleden over op lava. Of de IJslanders daar blij mee zijn weet ik niet. Ze moeten zich daar een beetje voelen als de arme burgers van Pompeii toen de Vesuvius het stadje in 79 na Chr. volledig met lava, as en puimsteen bedekte.
We zijn op weg naar Rome waar het volgens de boekjes in deze tijd van het jaar – eind april –  aangenaam weer moet zijn met een temperatuur van ongeveer 20 graden. De beste tijd voor een bezoek als er veel gewandeld en bezocht moet worden.
Bed&breakfast BBQueen zal ons gedurende vijf dagen onderdak bieden. Zit in een oud voormalig palazzo en hebben we uitgezocht via internet. De keuze viel op Queen omdat de ligging in de binnenstad ons beviel. Bovendien waren de beoordelingen van eerdere bezoekers over het gebodene bijzonder lovend. Overigens hadden we een paar maanden voor ons vertrek bijna voor een andere B&B geboekt; die lag ook op een mooie plaats in de stad, liet ook een aantal goede beoordelingen zien maar bij doorbladeren bleek dat niet bij alle gasten het geval te zijn. Een aantal kamers bevond zich namelijk in het souterrain en bij regen liep het water daar soms langs de muren. Twee gasten klaagden zelfs over ritselende geluiden ’s nachts en geknaag aan de bedden. Daar zagen we dus maar van af.
Afgaande op de negens bij BBQueen worden de kelders daar kennelijk niet als gastenverblijf gebruikt maar ik schort m’n oordeel nog even op. Eerst maar eens zien of de gasten van Julia – ze stuurde me een paar dagen geleden een E-mailtje met het verzoek om op te geven hoe laat we dachten te arriveren – niet overdreven hebben. Verbind hier niet direct de conclusie aan dat ik goed Italiaans spreek, Julia schreef in het Engels en ik heb haar in die taal geantwoord dat we afgezien van vertragingen als gevolg van vulkanisch as in het luchtruim tussen 1 en 2 dachten te arriveren.
Rome dus en we zijn van plan om er gelijk al ’s middags tegenaan te gaan. Volgestopt met goedbedoelde adviezen van mensen die er al eerder zijn geweest. Ik kreeg zelfs een beetje de indruk dat wij zo’n beetje de laatsten zijn die deze stad voor de eerste maal gaan bezoeken.
Tweeëntwintig graden in Rome deelt de gezagvoerder ons mee en met nog een half uurtje te gaan bereid ik me voor op de eeuwige stad. Oud, zeer oud zelfs, ruim 2500 jaar of daaromtrent. Zal ik die respectabele leeftijd voor de titel van dit reisverslag gebruiken? Ik schort dat besluit nog maar even op. Eerst maar een naam voor het hoofdstuk. Zou een combinatie kunnen zijn van de naam van de stad en de reisdatum. Romeinen 4 – 26 lijkt me wel toepasselijk en dat wordt het dus.
Aha, de riemen moeten vast, we gaan landen. Ciao, Roma.

5-5-2010
Erjeetje


[begin]