09 feb 2004

Boeken of films met een open einde. Ik houd daar wel van. Je kunt zelf je fantasie z’n gang laten gaan over het vervolg of de afloop van het verhaal.
Theo Thijssen heeft gelukkig nooit een vervolg op Kees de Jongen geschreven. En liet daardoor voor de lezers alle mogelijkheden open om een eigen vervolg te bedenken.
De film over Kees schijnt overigens niet zo’n succes te zijn. Remco Campert riep verleden week al z’n lezers op om te gaan maar z’n motivering overtuigde me niet. Ik vroeg me af wat Kees zelf gedaan zou hebben gesteld dat hij de mogelijkheid had gehad. Zal er eerst het boek nog maar eens op nalezen.
Berichtjes in de krant met een open einde tref je ook vaak aan. Eergisteren zag ik er nog eentje. Het ging over de straf die geëist was tegen de vier knaapjes die een paar maanden geleden hun leraar in elkaar hadden geslagen. Leraar of school had aangifte gedaan. Knaapjes opgepakt en na het opmaken van procesverbaal weer naar huis gestuurd. Misschien wel van school gestuurd. Om een voorbeeld te stellen.

Maar goed, uiteindelijk was die zaak voor de rechter gekomen. Drie werden vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijs was voor hun deelname. Bij de vierde was dat kennelijk niet het geval en m’n aandacht werd getrokken door de wijze waarop zijn straf in de krant werd omschreven. Hij kreeg veertig uur dienstverlening aangeboden. Einde bericht.
Aangeboden. Het stond er echt. Alsof de rechter de verdachte veertig uur biedt en deze na enig nadenken verklaart dit in overweging te zullen nemen.
Kleine dingen die nieuwsgierig maken naar het vervolg.
Van heel andere afmetingen was een berichtje in de krant van vanochtend over de EU. Nederland is straks -1 juli-  weer aan de beurt om een half jaartje voor voorzitter te spelen. Ik las dat men er niet in was geslaagd om sponsors onder de bedrijven te vinden voor deze periode. Nou ja, ben ik dan geneigd te denken. Dan maar niet totdat ik het bedrag las wat met dat halve jaar voorzitterschap gemoeid is. Achtenzeventig miljoen. Een belachelijk hoog bedrag voor die zes maanden politieke harlekijnerij. Terwijl er onvoldoende geld is voor de zorgbehoevenden in onze samenleving, geen geld om het Stedelijk op te knappen, geen geld voor ……nou ja, waarvoor niet tegenwoordig.
Het bericht vermeldde niet waar die 78 miljoen dan wel vandaan moet komen. Ik kan natuurlijk m’n fantasie even z’n gang laten gaan maar doe dat in dit geval niet.
Dit vraagt namelijk om een officieel vervolg. Misschien worden de dames en heren die ons vertegenwoordigen eindelijk eens een keer wakker.

 


[begin]