06 jun 2009

In de voetsporen van Breitner

0 Reacties

Verleden week weer eens een historisch stukje Amsterdam bezocht. Geïnspireerd door een boekje waarin twee wandelingen werden beschreven die Breitner in 1900 maakte, hadden we onze keuze op de westelijke eilanden laten vallen, dat wil zeggen, een deel ervan tussen de Houtmankade en het Westerdok. Voor wie niet bekend is in die buurt, een wijk die bekend is van namen als Zoutkeetsgracht, de Zandhoek, de Bickersgracht en de Gouden Reael.

Je kunt er ongetwijfeld met het openbaar vervoer komen maar wij gaven er de voorkeur aan om te lopen vanaf het Centraal Station. Door de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk die na de renovatie van een jaar of tien – vijftien geleden hun best doen om meer bezoekers te trekken. Bij het Haarlemmerplein ga je vervolgens rechtsaf onder de spoorbaan door en voilà, je staat aan de rand van de wijk die zeventig jaar geleden beschreven werd door de schrijver Jan Mens met Griet Manshande en het café de Gouden Reael als middelpunt. Er staat nog een verbleekt exemplaar van een van z’n boeken in de boekenkast. Stilletjes laten staan, heb ik besloten.

Het is zo’n buurtje waar je heerlijk kunt wandelen door stille straatjes en langs fraai gerestaureerde grachtenpakhuizen. Er zijn een paar miniparkjes aangelegd en speelplaatsen voor de kinderen. Gelukkig is er veel bewaard gebleven van de oorspronkelijke gebouwen en de nieuwbouw op opengevallen plaatsen detoneert nauwelijks met de oorspronkelijke stijl. Op een aantal plaatsen werd gewerkt aan de renovatie of restauratie van een aantal woningen en voor degenen die nog ergens een oude kous vol goudstukken hebben bewaard staan er ook nog panden te koop.

 p1060006

p1060008

p1060014

Een verrassing was voor mij een stuk stadsvernieuwing op een voormalig vervoers-/bedrijfsterrein, dat tussen deze wijk en het IJ ligt. Moderne gebouwen met veel glas en prestigieuze woningen die een fraai uitzicht over de stad verschaffen. In de jachthaven naast deze wijk veel bootjes van bewoners, ook een paar zeilschepen met afmetingen die me geschikt leken voor een tochtje om de wereld.

p1060019

p1060033

p1060030

p1060056

p1060061

p1060064 

Na afloop van de wandeling brachten we een bezoek aan The Movies, een kleine bioscoop met vier zalen in de Haarlemmerstraat. Clint Eastwood leefde zich uit in Gran Torino, het verhaal over een gepensioneerde arbeider van een autofabriek die de buurt waarin hij zijn leven heeft doorgebracht, achteruit ziet gaan en … maar laat ik de afloop niet verklappen. Als film de moeite waard.

Maar er was meer. In The Movies vind je ook een restaurant zodat je niet hongerig aan de hoofdfilm hoeft te beginnen. Of na afloop met een lege maag de straat wordt opgestuurd terwijl je nog midden in de verwerking van The gran Torino verkeert. De bioscoop adviseerde om te reserveren voor het restaurant, een advies dat we hadden opgevolgd. Terecht want het zat er goed vol toen we zaal 3 na afloop van de film verlieten en een plaatsje zochten.

 p1060002

Al met al een aanrader als je Amsterdam een dagje wilt bezoeken.

19 mei 2009

erJeetje


[begin]