06 feb 2007

Op welke dag van de week arriveerden de Canadezen eigenlijk in Amsterdam?

0 Reacties

Als ik 8 mei 1945 in mijn geheugen intoets melden zich zonder problemen de herinneringen aan die dag aan. Met voorop de binnenkomst van onze bevrijders, de Canadezen, in Amsterdam.
Ik zie mezelf ’s ochtends naar de hoek van de Scheldestraat en de Noorder Amstellaan lopen, het is prachtig weer en ik zoek een plaatsje tussen de toeschouwers die in dikke rijen langs de route staan. En dan komt de eerste jeep langs, volgepakt met lachende soldaten. Het lijkt daarna wel of er geen einde meer komt aan onze toejuichingen en het gaat maar door, de hele dag trekt er een eindeloos lijkende rij van auto’s, motoren en andere legergroene voertuigen aan me voorbij. Het zijn herinneringen met een gouden randje.
Maar waar ging die stoet eigenlijk naar toe? Wat voor dag was het, moesten we niet naar school of naar ons werk? En hoe wisten we dat onze bevrijders op die dag zouden komen?
Op die vragen kan ik het antwoord niet vinden en in mijn geheugen ontbreekt een soort Google om me bij het zoeken te helpen.
8 mei 1945, ik moet in ieder geval toch wel op mijn PC kunnen vinden op welke dag van de week die datum viel? Het zoekresultaat met de eeuwige kalender levert in ieder geval een antwoord op. Het was een dinsdag.
Dinsdag 8 mei 1945, 62 jaar geleden, vond dus de intocht van onze bevrijders plaats en die gebeurtenis is ondanks wat witte vlekjes in m’n geheugen nog steeds springlevend voor me. En ik denk voor iedereen die er bij was.

 


[begin]