1. Emotie

“Hé, die Gajus, weer terug in de stad?”
Een beetje verrast door de onverwachte ontmoeting beantwoordde de aangesprokene het welkom van de man die zijn weg kruiste.
“Hallo, Nico. Ach, ja, jongen. Na zo’n reis naar een ver land moet je je toch weer even op de hoogte stellen van alles wat er gebeurd is. Maar loop effe mee naar binnen in de Ingooi want ik snak naar een drankje in een echte kroeg. Dat hebben ze in die verre landen niet. Wel allerlei ander smerig bocht maar geen echt lekker konjakkie om maar eens wat te noemen.”

(meer…)

04 apr 1993
0 Reacties

2. Veilig

Het was een beetje landerige voorjaarsdag. Zo’n dag dat de lente nog niet echt wil doorzetten met een grauwe lucht en een temperatuur die de jongens van de Bilt als koud voor de tijd van het jaar plegen te kenmerken.

(meer…)

11 apr 1993
0 Reacties

3. Veel op het spel

Kijk, er staat natuurlijk veel meer op het spel dan dat lullige bekertje donderdag. Veel meer. Het gaat om niet minder dan de nek van een aantal heren.
Jullie weten natuurlijk dat ’t al een tijdje rommelt in de Meer.
Vier punten uit 5 wedstrijden. Je moet, geloof ik, bijna een mensenleven terug gaan in de historie van de club, om een herhaling van zo’n reeks te vinden.

(meer…)

20 apr 1993
0 Reacties

4. Stoepenschijters

“Kijk, jongen. As ’t om het eerlijke voetbal van de werkende klasse gaat, heeft er maar één recht op dat kampioenschap en dat is Feijenoord.”
De wedstrijd tegen MVV was net afgelopen en de stamgasten van de “Ingooi” deden zich te goed aan een schuimende pils.
“Werkende klasse,” snerpte de stem van ome Bram. “Sinds wanneer weet jij iets van werreke af. Jij hebt nog nooit een poot uitgestoken man. En bovendien kom je uit den Haag.”

(meer…)

29 apr 1993
0 Reacties

5. Rondreis Turkije

“Jeetje, meneer Gajus, dat lijkt me nou helemaal niks voor jou, een rondreis met een gezelschap.”
Het was nog stil in café “de Ingooi”, waar de schrijver net voor z’n dagelijkse portie gezelligheid was binnengewipt en de enige bezoeker had wat verbaasd op z’n terugkomst uit Turkije gereageerd.

“Nou jongen,” kreeg ie als reactie. “Ik moet je bekennen dat ik daar ook even tegenaan heb gekeken maar als je, zoals mevrouw Gajus en ik, flink wat van dat land wil zien, bevalt ’t prima. Lekker met de bus. Nergens naar om hoeven kijken, goeie hotels en in ons geval een gids met 100% meerwaarde.”
Maar z’n gesprekspartner was kennelijk nog niet helemaal overtuigd na deze lofspraak en z’n opmerking liet wat dat betreft niet aan duidelijkheid over.
“In een bus? Ik moet er niet aan denken. Dat wordt natuurlijk gegarandeerd zo’n meezingtoestand, de kudde die een daggie uit is en ……”
Maar met een kort handgebaar legde Gajus hem het zwijgen op.

(meer…)

05 jun 1993
0 Reacties

6. Proost

“Hoe zat ’t eigenlijk met je borreltje in Turkije, Gajus?” informeerde één van de trouwe bezoekers van de Ingooi”. “Die Mohammedanen mogen toch niet drinken? Je had zeker een flessie meegenomen uit de taxfree, hè?”
“Eén flessie,” riep één van de andere stamgasten. “Een krat zal je bedoelen.”
De aangesprokene reageerde niet meteen op de aan zijn adres gerichte opmerkingen. Peinzend nam hij een slokje van z’n cognac en z’n ogen bleven even rusten op een punt dat een paar duizend kilometer van de Ingooi verwijderd moest zijn.
“Mohammedanen?” nam hij daarna het woord. “Waar zit jullie verstand, jongens? In Turkije wonen Turken en die geloven, voor zover ze geloven tenminste, in de Islam.”
Koel ging z’n blik over de aanwezigen en terwijl hij de cognac in z’n glas rondwalste vervolgde hij met: “Turken dus, domme Hollanders, en die drinken hun biertje net als jullie. En hun glaasje Raki is beslist geen limonade met prik.”

(meer…)

12 jun 1993
0 Reacties

7. De Tour

“Wat zit jij daar nou te doen, Gajus? D’r is toch geen voetbalpool op het ogenblik?”

De aangesprokene keek wat verstrooid op waarna hij met een diepe zucht een krantenpagina en een lijstje waarmee hij bezig was, opzij te schoof. En een beetje knorrig zei hij: “Nee, Gijssie Gis, dat weet ik ook wel dat er op het ogenblik geen voetbaltoto loopt. Maar misschien is het meneer niet ontgaan dat de Tour de France is begonnen. DE TOUR DE FRANCE. De absolute topper op wielrengebied en toevallig zetten we op mijn werk een gokje op de dagwinnaars. Een Tour de Francespel zogezeid maar dat valt nog niet mee. Heb jij niet ooit nog een blauwe maandag als nieuweling gefietst bij Le Champion?”

(meer…)

19 jun 1993
0 Reacties

8. Tourflits 2

“Dit wordt nog een hele rare tour,” gaf haagse Karel tussen twee slokken goudgeel pils te kennen. “Let maar op mijn woorden, een hele rare tour.”
“Sinds wanneer heb jij verstand van wielrennen, Karel?” onderbrak ome Bram z’n verdere ontboezemingen. “Een Hagenees verstand van wielrennen, laat naar je kijke, man.”

Het was gezellig vol tijdens het happy hour in de Ingooi en gelegenheidsbarkeeper Nico, die in normale omstandigheden Installatiebureau “de kromme Volt” runt had zijn handen meer dan vol.
“Hoe laat is Frits nou vertrokken?” informeerde Nelis belangstellend bij hem.
Even voor de niet ingewijden, Frits, de zwager van Nico, was de dag tevoren op advies van Gajus met z’n lieftallige tante Jans voor een korte vakantie naar Turkije vertrokken en had zich daarvoor al om drie ’s nachts op Schiphol moeten vervoegen. Het had in zo’n geval natuurlijk weinig zin om nog naar bed te gaan en om hem te helpen met wakker blijven waren alle stamgasten van de Ingooi die avond tevoor blijven plakken tot in de kleine uurtjes.

(meer…)

30 jun 1993
0 Reacties

9. Tourflits 3

De aanwezigen in de Ingooi hadden net met instemming kennis genomen van de overwinning van Jesper Skibby toen ome Jaap het volle café betrad.
“Hé, ome Jaap, da’s een tijd geleden. Hoe gaat het ermee, ouwe. En hoe staat het met die voetbalclub van je?”
Uit de vragen, die op de binnenkomer werden afgevuurd, zal duidelijk zijn dat ome Jaap een meer dan middelmatige rol in deze gemeenschap vervulde maar een kleine toelichting kan misschien toch geen kwaad.

(meer…)

30 jun 1993
0 Reacties

10. Over veilig vrijen en nog wat

“Hé, daar hebben we Gajus. Wat ben je vroeg, jongen. Heeft je baas je d’r uitgegooid? Spreek je al net zo goed Turks als de Gajaturk?”

Grinnikend bij deze rituele begroetingshumor van de stamgasten van de Ingooi zette de juist binnengekomene zich op een barkruk en gaf met het bekende handgebaar te kennen dat Nico wat mocht inschenken voor de heren. En er ontpopte zich vervolgens een geanimeerd gesprek maar nadat iedereen iedereen had bijgepraat over de wederzijdse ontwikkelingen nam haagse Karel Gajus even apart.
“Hé, Gajus, vergeet niet om straks ome Bram effe te feliciteren. Z’n kleinzoon speelt het komend seizoen in de A1 junioren van Ajax.”

(meer…)

02 jul 1993
0 Reacties