Mosecco
Vorig jaar brachten we een midweek door in de Pfalz en dat beviel zo goed dat we een paar maanden geleden besloten om in dezelfde periode, eind september, weer een bezoek aan Duitsland te brengen. De voorkeur ging ook deze keer naar een wijngebied uit, liefst niet te ver weg, en de keuze viel daarom op de Moezel.
Kamers reserveren gaat tegenwoordig heel gemakkelijk via internet, bovendien kan je dan al een kijkje nemen bij alle gelegenheden die accommodatie in welke vorm dan ook aanbieden. Geen hotel hadden we besloten maar het liefst op een wijnboerderij. Die beschikken meestal over een aantal gastenkamers met ontbijt en je krijgt tijdens zo’n kort verblijf gelijk een beetje een indruk hoe het er op zo’n bedrijf aan toe gaat. (meer…)
Lieblich
Er zijn mensen die Duitse wijn niet te drinken vinden. Zeggen dat die een zure of nog erger, wrange bijsmaak heeft. Hun ervaring is waarschijnlijk gestoeld op de goedkope flesjes witte die vele jaren geleden in de supermarkt voor een paar gulden te koop lagen. Het speelde in de tijd dat een aantal te bijdehante Oostenrijkse wijnboeren dacht een oplossing te hebben gevonden voor hun witte wijn die een soortgelijk imago met zich mee droeg. Zij mengden als zoetstof een hoeveelheid antivries (diethyleen glycol) door hun wijn die ze daarna als süsz en nicht trocken op de markt brachten.
Hoe haal je het in je hoofd denk ik bij dergelijke verhalen maar realiseer me gelijk dat het bedrog van alle tijden is. De mens is goed wordt me regelmatig voorgehouden maar er lopen er een aantal tussen, die daar hun eigen uitleg aan geven. En er daarom niet voor terugdeinzen om melamine door melkproducten te mengen. Of dubieuze hypotheken te verkopen aan goedgelovige burgers. Of ….. maar je kent de voorbeelden zelf wel. (meer…)
Over Mahn- en andere Mäler
Op z’n tijd ben ik best liefhebber van een stukje natuur. Ik heb genoten van leeuwen en olifanten in Kenia, prachtige natuurgebieden gezien op allerlei plaatsen maar voor een stadsmens zoals ik trekken ook altijd de stad en zijn bewoners. De reden is simpel, ik ben nieuwsgierig hoe men elders de openbare ruimte heeft ingevuld. Hoe de straten en pleinen zijn ingericht, de plaatsing van de beelden en fonteinen, of er gedenktekens zijn en de decoraties waarmee men de gevels heeft opgeleukt. In ons land geeft men wat dat betreft de voorkeur aan soberheid. Een gevolg van de invloed van het Calvinisme? Het zou me niet verwonderen. (meer…)
EEN EITJE
Natuurlijk zijn we in Kröv naar het wijnfeest geweest. Net zoals veel andere kleine plaatsen – met 2500 inwoners mag je toch van klein spreken – beschikte het dorp over een fraai gebouw met een zaal waarin je met gemak de helft van de inwoners kon onderbrengen.
In plaats van wijnfeest zou je overigens beter van een oogstfeest kunnen spreken en ze noemden het hier inderdaad Weinlesefest.Al die wijndorpen organiseren dergelijke festiviteiten tijdens of vlak voor de druivenpluk. Het eigenlijke wijnmaken is dan net begonnen maar voor dat je daar het eerste glas van kunt drinken ben je een paar maanden verder. Of je moet Federweiszer of Neuwein lekker vinden. Dat is een “wijn” die wordt gemaakt als druivenmost nog niet volledig is uitgegist. De suikers die dan nog aanwezig zijn geven de drank een zoete smaak. Zit boordevol vitamine B wat ook niet weg is. In Frankrijk noemen ze het bourru. De naam wijn moet je met een korrel zout nemen. (meer…)
Anders maar in veel opzichten ook hetzelfde
Drie hele plus twee halve dagen brachten we door in Kröv aan de Moezel en in vier afleveringen van ‘Paradijs aan de Moezel’ heb ik geprobeerd om iets van de aantrekkelijkheid van die streek te laten zien. Meer is ook niet mogelijk realiseer ik me. Daarvoor moet je er ten minste een jaar wonen.Wat op zich best aantrekkelijk lijkt als je prijzen ziet van de huizen in die buurt. Zoals een vrijstaand huis, geheel onderkelderd, met twee garages, op 900m2 grond, dat bij het plaatselijke makelaarskantoor te koop werd aangeboden voor 178.000 Euro. Dat is dan toch echt anders en niet hetzelfde als in Nederland waar je in het Westen dat bedrag met een factor 5 of meer moet vermenigvuldigen. Een aardig verschil kortom. En zo kan ik zonder moeite nog wel een rijtje zaken op noemen waarin Duitsland – de Duitsers – anders is dan Nederland maar die verschillen lijken me wel steeds kleiner te worden. Zou het een gevolg zijn van de Europese eenwording? En wie verandert er het meest?
(meer…)