19 jan 2013

Hoe lang stellen Google en andere zoekprogramma’s ons al in staat om een antwoord op onze vragen te vinden? Tien jaar, vijftien jaar? Het is een geweldig hulpmiddel en meestal slaag ik er in om het gezochte te vinden. Het gebeurt maar zelden dat ik vergeefs blader. Dat komt dan omdat ik de juiste zoekterm niet kan vinden of omdat het onderwerp simpelweg (nog) niet voorkomt.
Een enkele keer kom ik bij toeval een onderwerp tegen waar ik in het verleden vergeefs naar zocht. Zo kwam ik gisteren bij het zoeken naar een datum over de buurt waar ik in m’n jeugd woonde in een website van socialhistoryshop terecht die een foto toonde van een Motorrace in de Rivierenbuurt. Gemaakt door Ben van Meerendonk, een bekende fotojournalist. Voor 39,95 Euro kon ik een afdruk van 50x60cm bestellen. Het was echter vooral de datum die me prikkelde, 1947.
Dus die motorraces hebben echt plaatsgevonden was de eerste gedachte die door m’n hoofd schoot. In een van de verhalen over m’n jeugd beschreef ik ze namelijk voor de website Geheugen van Plan Zuid in 2006. Motorwedstrijden die een paar jaar na afloop van de oorlog in de Rivierenbuurt hadden plaatsgevonden. Lees even mee in het volgende stukje cursieve tekst.
“Dat was dus allemaal binnen de muren van het Olympisch Stadion maar er zijn ook een paar keer motorwedstrijden gehouden op de weg. De TT van Amsterdam of zoiets. Op een circuit dat ongeveer gelopen moet hebben van het Wester Scheldeplein naar het Scheldeplein, de Wielingenstraat, de Haringvlietstraat en de Wandelweg.
Dat gaf me natuurlijk een hele opwinding in de wijk. Al een paar dagen van te voren was men bezig met het circuit dat op alle gevaarlijke plaatsen van strobalen werd voorzien. Het juiste jaar van deze gebeurtenis ben ik helaas vergeten. Moet echter een paar jaar na de oorlog zijn geweest. Misschien zijn er wel lezers die zich hier nog iets van kunnen herinneren.
Na een of twee keer was het in ieder geval afgelopen. Kennelijk realiseerde men zich dat de organisatie van motorwedstrijden in een woningwijk niet kon
.”
Zoals bekend is de website van onze Nationale Bibliotheek ook een ideale bron als je op zoek bent naar details van gebeurtenissen die een bericht in de krant waard waren en met ‘motorwedstrijd ’ als zoekwoord en het jaartal 1947 stortte ik me na de vondst van de foto  in het historisch krantenarchief. Helaas, geen treffers. Maar de ware zoeker geeft het niet zo snel op. Ik probeerde het nog een keer met ‘motorraces’.
En ja hoor, in het Vrije Volk van 14 juli 1947 en andere kranten stond een verslag van deze wedstrijden.

Knipsel stratenraces1

14 juli 1947, even voor de dag kijken in m’n datumcalculator. Dat is een maandag geweest. De wedstrijden hebben dus waarschijnlijk plaats gevonden op een zaterdag.
Toch mooi dat we tegenwoordig zo gemakkelijk in staat zijn om Googelend via onze computer en de Nationale Bibliotheek een lijntje te leggen met het verleden.

19 januari 2013
erJeetje


[begin]