13 apr 2014

Van New York naar Amstelveen

0 Reacties

Een reisje naar New York met bezoeken aan het Guggenheim en het MoMA staat nog steeds op m’n wensenlijstje maar of het er nog van komt is een vraagteken. Daarom was het een aangename verrassing dat we vanaf 5 april in Amstelveen terecht konden voor een keuze uit de befaamde verzameling van het Guggenheim Museum.
De tentoonstelling In het Cobra Museum laat schilderijen zien van grootheden als Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning en Sam Francis met daarnaast werk van minder bekende pioniers uit de naoorlogse periode.

Wij waren er afgelopen vrijdag, samen met een paar honderd andere bezoekers, maar het museum is ruim van afmetingen en situaties als in het van Goghmuseum waar je moet proberen om vanachter een dikke haag toeschouwers een glimp van de aardappeleters te zien, ontbraken dus.
In het Cobramuseum zijn 51 schilderijen en sculptures uit de collectie van het Guggenheim tentoongesteld. Volgens het museum de eerste keer dat een keuze uit de kerncollectie midcentury art in Nederland te zien is.
Net zoals bij de recente Malevichtentoonstelling in het Stedelijk vond ik het interessant om zo’n bijzondere verzameling schilderijen van dichtbij te kunnen bekijken. Om te zien hoe de penseelstrepen lopen, hoe door het laag over laag aanbrengen van dunne lagen verf sommige schilderijen een derde dimensie lijken te hebben gekregen, hoe weer andere kunstenaars het in dikke lagen pasteuze verf hebben gezocht. En altijd de vraag wat de maker voor ogen heeft gehad.
Het werd dus een middagje genieten.
Als je deze tentoonstelling bezoekt moet je niet vergeten om de films die achter in de zaal worden vertoond, te bekijken.
Het Cobra doet nooit kinderachtig wat het fotograferen betreft. Je mag dus foto’s maken maar stel je niet veel voor van de resultaten. De schilderijen zitten bijna allemaal achter glas. Weliswaar ontspiegeld glas maar dat levert toch nog veel hinderlijke reflecties op.
De tentoonstelling loopt tot eind augustus dus je hebt nog even tijd. De toegangsprijs is opgetrokken naar 14,50 Euro. Een aardig bedrag maar een reisje naar New York kost meer. Bezitters van een museumjaarkaart betalen overigens een toeslag van vijf Euro.

13-4-2014
erJeetje

coobra-guggenheim 008

coobra-guggenheim 017

coobra-guggenheim 024

coobra-guggenheim 029

coobra-guggenheim 037

coobra-guggenheim 045

coobra-guggenheim 048


[begin]