Dumas in het Stedelijk
Dumas. Wie was dat ook al weer? Ik vergeet namen altijd maar kon me herinneren dat ik wel eens wat tekeningen van haar had gezien. Dat wil zeggen, foto’s ervan in een tijdschrift of in een krant. Maar dat is in mijn ogen niet de manier om een kunstwerk op waarde te schatten. Je moet zoiets in het echt zien. Ik vergelijk het wel eens met een film. Die kan je thuis bekijken op je TV maar dat is toch niet te vergelijken met het beeld dat je in een bioscoop te zien krijgt. (meer…)
Deux jours, une nuit
Je bent ziek geweest en als je weer aan het werk denkt te gaan krijg je te horen dat je ontslagen bent.
Een vriendin bij het bedrijf waar je werkt is het daar niet mee eens. De voorman van het bedrijf heeft je ontslag namelijk aan je collega’s voorgesteld waarbij hij dat in verband bracht met de jaarlijkse bonus van 1000 Euro. Die zou vervallen als ze voor het handhaven van jouw functie zouden stemmen.
Bij de stemming hadden de meesten voor zichzelf gekozen. “Ik heb niet tegen jou gestemd,” legt één van hen later uit. “Ik heb voor mijn bonus gestemd.” (meer…)
WANDELEN IN AMSTERDAM NOORD
Of we vaak in Noord komen? Tegenwoordig nauwelijks maar dat was niet altijd het geval. Tot mijn pensionering kwam ik er vijf keer per week. Ik werkte er namelijk maar zag dan alleen maar een paar straten in de buurt van de Hollandse Draad en Kabelfabriek, bij insiders bekend onder de merknaam Draka.
Mevrouw erJeetje kent Noord van de tijd dat ze er woonde tot haar vader door de Shell werd overgeplaatst naar Delft en de familie dientengevolge verhuisde naar Voorburg.
Amsterdam Noord was tot de jaren veertig het industriële deel van de stad. Met scheepsbouw, Ketjen, Stork, Shell, Kromhout, Draka en nog een rits andere fabrieken aan de oevers van het IJ. Daarachter lagen de woonwijken voor de werknemers van die bedrijven. (meer…)
Van New York naar Amstelveen
Een reisje naar New York met bezoeken aan het Guggenheim en het MoMA staat nog steeds op m’n wensenlijstje maar of het er nog van komt is een vraagteken. Daarom was het een aangename verrassing dat we vanaf 5 april in Amstelveen terecht konden voor een keuze uit de befaamde verzameling van het Guggenheim Museum.
De tentoonstelling In het Cobra Museum laat schilderijen zien van grootheden als Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning en Sam Francis met daarnaast werk van minder bekende pioniers uit de naoorlogse periode. (meer…)
Het Grand Hotel Budapest
En al weer trakteerde maart ons op een lentedag. Wij gebruikten hem voor een rondje Amsterdam waarbij we van plan waren om gelijk een bezoek te brengen aan Tuschinski om de film Grand Hotel Budapest te zien. Dat laatste had als gevolg van een foutje in onze tijdsplanning enige voeten in aarde. Om naar de met vijf sterren door de gezamenlijke filmcritici gewaardeerde film te kijken moesten we toch even wachten vertelde het meisje aan de balie. De film was namelijk al twintig minuten bezig en de volgende voorstelling begon om half vier. Wij waren er van uitgegaan dat de film om twee uur zou beginnen. (meer…)
De Zijderoute
Zeventien jaar geleden reisden wij dwars door China en volgden daarbij een deel van de zijderoute, de naam voor het 1700 jaar oude handelsnetwerk van 7000 kilometer lengte dat het Romeinse Rijk verbond met India, Perzië en China.
Een boeiende maar ook vermoeiende reis van 31 dagen die in Beijing begon en in Lahore eindigde. Via Xian, Lanzhou, Xiahe, Jiayuguan, Dunhuang, Turpan, Urumqi, Kashgar, Karimabad, Gilgit, en Islamabad. Met lokale bussen en de trein, dwars door de Gobiwoestijn en via de Karakorampas van China naar Pakistan. (meer…)
De Aardappeleters van van Gogh
Hoe laat is het op de klok in de kamer van aardappeleters? En wist jij dat Vincent van Gogh meer dan 600 brieven schreef aan zijn broer Theo?
Het zijn vragen uit de speurtocht voor kinderen in het van Goghmuseum.
Wij waren er van de week met de kleinzoon van bijna acht en of het de bedoeling was weet ik niet maar voor we het wisten werden we kind met ons kleinkind en probeerden een antwoord te geven op de vraag wat de aardappeleters tegen elkaar zeiden. Dat viel nog tegen. Waar praat je over tijdens het eten? In een interview vertelde iemand laatst over de boeiende gesprekken die er tijdens zijn jeugd aan tafel gevoerd werden. Zelf kan ik me daar absoluut niets over herinneren en ik neem aan dat het bij de meeste mensen het geval is. (meer…)
Bezoekje Cobramuseum
Bij Cobra heeft Hundertwasser plaats gemaakt voor Metahaven, een bureau voor Graphic Design, dat naam heeft gemaakt met een nieuwe manier van werken. Het museum eert de studio met de vijfde Cobra kunstprijs.
De twee initiatiefnemers van het in 2007 opgerichte bureau, Vinca Kruk en Daniel van der Velden, hebben gebruik gemaakt van de groeiende mogelijkheden van internet. Grenzen verdwijnen, beelden kunnen over de hele wereld verzonden worden en eenvoudig bewerkt en gedeeld.
Maar er is meer. In hun werk staan engagement met de hedendaagse netwerkcultuur en de overtuiging dat die transparanter en horizontaler georganiseerd kunnen worden, centraal. In hun werk zie je dat terug in de wijze waarop ze inspelen op maatschappelijke problemen. Of zoals het museum het verwoord: “grenzen van disciplines worden geslecht, kruisbestuiving wordt nagestreefd en het kunstenaarschap wordt vanuit utopische overwegingen kritisch ingezet in de samenleving. (meer…)