Romeinen 4 – 26.1 Partenza per Roma

Vliegen om half tien ’s ochtends wordt uiteindelijk een kwartiertje later maar ik ben allang blij dat we überhaupt vertrekken. Een week geleden zag het daar als gevolg van de vulkaanuitbarsting op IJsland nog niet echt naar uit omdat het vliegverkeer volledig plat lag. Maar de wind draaide op tijd en de vulkaan ging een paar dagen geleden over op lava. Of de IJslanders daar blij mee zijn weet ik niet. Ze moeten zich daar een beetje voelen als de arme burgers van Pompeii toen de Vesuvius het stadje in 79 na Chr. volledig met lava, as en puimsteen bedekte.
(meer…)

Romeinen 4 – 26.2 De Via Montebello

Ik vind het altijd weer een verbazingwekkende ervaring om ’s ochtends nog in Amsterdam te lopen en ’s avonds op een plaats duizend of meer kilometers van Nederland verwijderd. Neem onze reis naar Rome. Waar daar vroeger een dag of meer reizen voor nodig was vliegen we nu in een paar uur naar de hoofdstad van Italië.
Het is nu avond, we zijn op weg naar onze B&B, hebben gegeten in een buurtrestaurantje en vinden het voor een eerste dag, het is half elf, welletjes.

(meer…)

Romeinen 4 – 27.1 Clair obscure

Na de kennismaking van gisteren met Rome hebben we vandaag als eerste activiteit een stadsrondrit op ons programma staan. Met een open dubbeldekkerbus waarbij je alles zo mooi vanaf een hoog standpunt kunt overzien. Je moet er wel goed weer voor hebben dat wil zeggen op z’n minst droog met een temperatuurtje van minimaal een graad of negentien. Aan de laatste voorwaarde wordt onze tweede dag in Rome voldaan, aan de eerste niet helemaal dat wil zeggen, het is bewolkt en de hemel boven ons ziet er soms dreigend uit. Maar afgezien van een enkel buitje zal het wel droog blijven krijgen we bij het ontbijt van Julia te horen. Ik steek voor de zekerheid toch m’n opvouwbare paraplu maar bij me, een gewaarschuwd man telt voor twee zegt een goed Italiaans spreekwoord.

(meer…)

Romeinen 4 -27.2 Wow

We staan voor het Colosseum dat overweldigend groot is. En het is druk, we moeten in de rij voor een kaartje maar het loopt vlot door. Voor 65+ is de toegang gratis maar je moet wel je pas laten zien. In Italië is men wat dat betreft minder goed van vertrouwen dan in Nederland.
De hele omgeving roept herinneringen op aan de amfitheaters die we in Turkije hebben gezien. Die waren ook gebouwd door de Romeinen, in de tijd dat hun macht zich tot ver buiten Rome uitstrekte. Het is niet de enige periode in de geschiedenis waarin een land of groep een zo overheersende positie inneemt. Zal er van de huidige Europese Unie over een paar duizend jaar ook nog maar zo weinig over zijn?
(meer…)

Romeinen 4.28.1 I did it my way

‘Zorg dat je een beetje vroeg op de Campo de Fiori bent dan zijn er nog niet zo veel toeristen’ stond in de reisgids en we zijn daarom bijtijds met de bus naar het stadshart gegaan. Een overvolle bus, waarin het warm is want de weerman van gisteren die een zonnetje in z’n verwachting had getekend heeft het bij het juiste eind. De lucht boven Rome is strakblauw en de zon schijnt.

(meer…)

Romeinen 4.28.2 Forza Napoli

Staat de laatste week van april met een uitroepteken in de agenda’s van de Italiaanse meesters en juffen genoteerd? Als datum voor het jaarlijkse schoolreisje? Of vinden die bezoeken het hele jaar door plaats?
Vandaag lijkt het in ieder geval wel of heel Rome bezet is door Italiaanse schoolkinderen van 6 tot 16 jaar. Honderden schoolklassen met gekleurde petjes, andere met gekleurde hesjes of gewoon zonder herkenningstekenen.
(meer…)

Romeinen 4.29.1 Un po stanco (o troppo limoncello?)

Tsja, je weet hoe dat soms gaat. Het glaasje teveel. Het was erg gezellig gisteravond bij Babbo’s. Na afloop hadden we nog een glaasje grappa bij de koffie genomen en kregen daarna als verrassing een glaasje limoncello van de zaak. Een verraderlijk drankje, gemaakt van 95% alcohol, citroenen en suiker en daarna aangelengd met water tot een alcoholpercentage van een procent of 35. Koud gedronken best lekker maar gisteravond was het waarschijnlijk net dat beroemde glas dat ik beter had kunnen laten staan.
Ik word kortom vanochtend niet echt fit wakker. Ik ben een beetje katterig, een beetje moe, misschien ook wel van Rome. Wat vind ik eigenlijk van deze stad. Is ze net zo boeiend als Parijs of Barcelona? Of Praag?
(meer…)

Romeinen 4.29.2 Va pensiero sull’ali dorate

Gedachten gaan op gouden vleugels. Fragment uit een opera en ik zou het eigenlijk als kort stukje muziek bij deze aflevering moeten doen maar ik stuur ook al korte videofilmpjes via you tube mee. Het moet niet nog gekker worden.
In tegenstelling tot m’n gedachten verplaatsen we ons in Rome niet op gouden vleugels. We moeten het met de bus doen, de tram of de metro. Vergeet bij het laatste even de netten van Parijs, Londen of welke grote stad ook in de wereld. De metro in Rome telt maar twee lijnen in de vorm van een kruis met het snijpunt bij het Stazione Termini.

(meer…)

Romeinen 4.30.1 Een mooie dag

En weer is het stralend weer. Temperatuur een graad of twintig. Denk niet meteen dat zoiets gewoon is in Rome eind april. Voor hetzelfde geld krijg je deze tijd van het jaar druilerig weer met regenbuien.
We zijn op weg naar het museum voor Moderne kunst. Het MACRO oftewel Museo d’Arte Contemporaneo ligt in de Via Reggio Emilia, noordelijk van onze B&B op een beloopbare afstand.
(meer…)

Romeinen 5 – 1.1 L’ultimo giorno a Roma

Onze laatste dag in Rome alweer. Het is zaterdag 1 mei, il giorno del lavoro, de dag van de arbeid. Een dag waarvoor het initiatief 130 jaar geleden door de arbeidersbeweging werd genomen om de overwinning in de strijd voor een achturige werkdag, meer loon en betere arbeidsomstandigheden te vieren.
De eerste viering vond plaats op de eerste meidag van 1890, daarna werd het in de loop der jaren in veel landen zelfs een nationale feestdag. In Nederland kwam de viering nooit echt goed van de grond en is het in de huidige tijd een bijna vergeten traditie. Of het in Italië nog steeds een dag is met optochten en feesten weet ik niet. In ieder geval waarschuwt onze reisgids voor gesloten winkels en gereduceerd openbaar vervoer.
(meer…)