1. Op weg naar Sevilla
Spanje was de bestemming van onze korte voorjaarsreis.
Om de een of andere reden trok het land ons nooit zo maar na de week die we een paar jaar geleden in Barcelona en Madrid doorbrachten, was dat veranderd. En Andalusië lag als keuze voor een tweede bezoek voor de hand.
Een rondreisje langs verschillende plaatsen was het eerste plan maar daar kwamen we al rap van terug. Dat wil zeggen van een georganiseerde rondreis met een groep. Dat betekent dat je in betrekkelijk korte tijd tussen de 1000 en 1500 kilometer moet rijden met de bus. En voor elk van de drie of vier steden die je bezoekt is niet meer dan twee dagen beschikbaar.
Dat kunnen we dan net zo goed zelf regelen met een wat langer verblijf in Granada of Sevilla was de volgende gedachte geweest. Prima voor wie er een hekel heeft aan met dertig man door de diverse bezienswaardigheden te sjokken maar zelfs als je de hotels en het vliegen door een reisbureau liet verzorgen niet een echt goedkope manier van reizen. (meer…)
2. Het is even wennen in Sevilla
Achtentwintig graden had de captain ons vlak voor de landing verteld. Nauwelijks wind en een hemel die hier en daar met een wolkje was gestoffeerd wat altijd mooie plaatjes oplevert bij het fotograferen.
In een klein half uur reden we naar ons hotel dat in het centrum van de stad lag. Aan een plein, tegenover het grote warenhuis El Corte Ingles. Twee heren die de receptie bemanden, checkten onze Voucher in hun computer en overtuigden zich er vervolgens van dat wij de personen waren die er in vermeld stonden. Het reisbureau had z’n werk gelukkig goed gedaan en zwijgend werden ons de sleutels voor de kamers 116 en 117 overhandigd. Cientodieciseis en cientodiecisiete. Die lieten niets te wensen over en nadat we ons tot onopvallende Nederlandse toerist hadden getransformeerd gingen we op weg voor een eerste verkenning van de stad.
(meer…)
3. El toro
Stierenvechten is een traditie in Spanje en is misschien wel zo oud als de mensheid zelf. Vooral in de zuidelijke landen maakt het deel uit van de cultuur waarbij geen dier zo tot de verbeelding spreekt.
Anders dan in wedstrijden waarbij beide partijen evenveel kans hebben om de overwinning te behalen gaat het er bij het gevecht met el toro vooral om de superioriteit van de mens (man) te tonen. Uitzonderingen daargelaten – niet meer dan tien keer per jaar, in geval van uitzonderlijke ‘dapperheid’ – moet de stier z’n strijdlust altijd met de dood bekopen. Dat resulteert in Spanje in een aantal gedode stieren tussen de veertigduizend en vijftigduizend per jaar.
4. De Catedral de Santa Maria
Ik las ergens dat in Spanje de eerste kerk al tijdens de tweede helft van de eerste eeuw werd gesticht. Het verhaal vermeldde niet of dat toevallig in Sevilla was maar dat doet er ook niet toe. Na het gereed komen van dit eerste godshuis vond in ieder geval ieder gehucht, dorp of stad dat zo’n gebouw ook in hun plaats niet mocht ontbreken. Men heeft kortom de afgelopen twintig eeuwen niet stil gezeten en het resultaat is dat er op dit moment 61000 kerken in Spanje staan. Een flink aantal en toen we door Sevilla wandelden zagen we wat dat in feite betekende. Het leek wel of er op iedere hoek van de straat een stond. Dat was natuurlijk niet het geval maar we hebben er heel wat van binnen en buiten kunnen bekijken.
5. Flamenco
De flamenco. Voor we naar Spanje vertrokken had ik geprobeerd om erachter te komen wat daaronder precies verstaan moest worden. Zang, dans, een combinatie van die twee? Klopt maar flamenco is veel meer dan dat. Kort omschreven hebben we te maken met een verzamelnaam voor muziek (gitaar), zang en dans die onder invloed van zigeuners in de afgelopen eeuwen is ontstaan in Andalusië.
Er is natuurlijk veel meer te vertellen maar dat is werk voor deskundigen op dat gebied en daar behoor ik niet toe. Ik wilde het tijdens ons verblijf in ieder geval echter een keertje meemaken. Wat me daarbij ook interesseerde was of de flamenco nog leeft in Spanje. (meer…)
6. Plaza de España en Parque Maria Luisa
De EXPO ’92 hoef je niet te bezoeken hadden we in een aantal boekjes gelezen. Veel gebouwen zouden gesloten zijn en de fraai aangelegde tuinen en parken verpauperd omdat ze niet meer werden onderhouden.
Tsja, wat te doen, ons programma zat toch al aardig vol en we hadden dus besloten om er niet heen te gaan.
Wereldtentoonstellingen, worden die tegenwoordig nog georganiseerd? Waarom vinden ze plaats en hoe vaak? Het was even zoeken via Google en ik moest twee en een halve eeuw terug in de geschiedenis om iets te weten te komen over het ontstaan van deze tentoonstelling. Simpel gezegd was het een gevolg van de enorme economische ontwikkeling in de negentiende eeuw waarbij iedereen aan de rest van de wereld wilde laten zien wat ze op technisch, sociaal en cultureel gebied presteerden. De eerste echte wereldtentoonstelling vond plaats in 1851 in Londen en in de jaren daarna groeide het verschijnsel uit tot een evenement waarop niet alleen het organiserende land maar de hele wereld z’n prestaties kon tonen. (meer…)
7. Alcazar
Lees een boek of een reisgids over Sevilla en je zult er ongetwijfeld hoofdstukken in aantreffen over de Catedral en het Alcazar. Mag je beslist niet missen als je een paar dagen in deze stad doorbrengt staat er dan als waarschuwing bij. Reden voldoende om ze dus boven aan ons lijstje te plaatsen.
8. Mensen, mensen, mensen
Bestaat de typische Spanjaard zoals er een typische Fransman of typische Nederlander bestaat? Ik ben er niet achter gekomen, heb veel foto’s van mensen genomen en ik heb veel verschillende mensentypes gezien. Korte gedrongen figuren en lange slanke maar of daar de man of vrouw bij zat die als rolmodel voor de hedendaagse Spaanse mens kan dienen durf ik niet te zeggen.
Het viel me wel op dat er veel dikke – en te dikke – mensen rond liepen. Botero, de bekende schilder van propperige figuren, kan z’n modellen zo van de straat plukken.
9. Cordoba
Dagje Cordoba vanuit Sevilla? Kan je gemakkelijk met de trein doen hadden we gelezen en we hadden de zaterdag uitgekozen als geschikte dag. Minder druk in de trein hadden we verondersteld. Nog geen drie kwartier met de AVE, een hogesnelheidstrein, stond in het foldertje dat we bij het VVV hadden ontvangen. Maar daar hoorde dan wel een apart prijskaartje bij ontdekten we na nadere bestudering van de gegevens. Een retourtje Cordoba kostte dan namelijk 23 Euro.
10. Een nieuwe Picasso?
Net zoals elke andere zich respecterende stad bezit Sevilla een kunstmarkt die de plaatselijke hele en halve kunstenaars de gelegenheid biedt om hun werk te tonen aan het volk. Vraag me niet op welke dagen van de week dat gebeurt. Wij bezochten de markt op eerste Pinksterdag, een zondag dus maar misschien staan ze er wel elke dag. Heaven knows.
Eigenlijk zat dit bezoekje niet in de originele planning voor de dag, het was de bedoeling om een bezoekje aan het Museum voor Schone Kunsten brengen; een museum dat gevestigd is in een vroeger klooster. Ze gaan daar prat op het bezit van een aantal eeuwen Sevilliaanse schilderkunst met werk van grootheden als Murillo, Zurburan en Valdés Leal.
Het idee was mooi maar bleek bij aankomst helaas moeilijk uitvoerbaar. Er stond een rij van hier tot ginder en de lust om daar een half uur in te staan ontbrak bij ons. Gemiste kans? Tsja, maar het zij zo, ik heb nu eenmaal een bloedhekel aan rijen. (meer…)