02 feb 2006

Lezen jullie wel eens het voorwoord in een boek? Nee, nou niet meteen verder lezen, dit is een serieuze vraag. Lezen jullie ieder voorwoord, ook al is het een verhaal van drie of vier pagina’s?
Ik wil wel bekennen dat ik het vaak oversla. Even vluchtig scannen wat er geschreven staat maar daarna ga ik meteen door naar het eerste hoofdstuk. Daar gaat het tenslotte om.
Ik heb daarom een tijdje overwogen om het voorwoord bij deze reisimpressies gewoon een keertje weg te laten. Geen uitleg over het hoe en waarom en dat het allemaal zo moeilijk was. Dat merk je allemaal wel als je eenmaal aan het lezen bent toch?
Dit moest dus het eerste reisboek worden zonder voorwoord maar uiteindelijk waren er toch een paar redenen waarom ik het niet heb doorgezet. De voornaamste was dat er een klein stemmetje in m’n achterhoofd fluisterde dat het voor de lezers misschien toch wel handig zou zijn als ze ergens kunnen lezen dat het om een reisboek met bestemming Ethiopie gaat. Aan de titel is dat namelijk niet af te leiden.
Ik heb toen nog een tijdje overwogen om dat op te lossen door het boek “In Ethiopie wandel je nooit alleen” te noemen maar uiteindelijk heb ik toch gewoon maar weer een voorwoord gemaakt.
Voor zover je het uit het voorgaande nog niet hebt begrepen, de reis die in dit boek wordt beschreven ging dus inderdaad naar Ethiopie. Land waar ik niet veel meer van wist dan dat het op een rijke geschiedenis kan bogen. Land waar je … maar genoeg hierover, ik moet aan het werk en neem jullie mee naar hoofdstuk 1. Wat is dat Ethiopie eigenlijk voor een land?

december 2005

Ruud Jansen


[begin]