01 dec 2009

1. Where do you come from?

0 Reacties

Alweer een reisverhaal over Vietnam, Ruud?
Een voor de hand liggende vraag maar ja, het kan gewoon niet anders. We brachten er namelijk weer een keer een bezoek en de traditie volgend maak ik dan na afloop een verhaal over onze ervaringen.
Maar waarom weer Vietnam? Die keuze ontstond eigenlijk min of meer in een opwelling. Eind september kwam het idee op om de kerstdagen en de jaarwisseling op een plaats ver weg door te brengen. Even weg uit Nederland, weg van Bos, Bush en Balkenende, weg van het fijnstof en de Noord-Zuidlijn. De economische crisis laten voor wat het was. Een paar jaar geleden hadden we dat ook gedaan en dat was zo goed bevallen dat we bijna automatisch besloten om nog een keer dezelfde reis te maken. Dat wil zeggen, aangevuld met een ander deel van het land en via dat voortreffelijke reisbureau in Hattem, Vietnam Journey, regelden we in korte tijd een tocht van drie en een halve week die ons met allerlei zijsprongen van Hanoi naar HCMC moest brengen.
Het werd dus het derde bezoek aan Vietnam en met hulp van de onderweg gemaakte aantekeningen en ruim duizend foto’s is dit de start van een nieuwe serie Reisimpressies.

v812181118

v812302318

De titel van het verhaal is door mijn echtgenote bedacht. Na allerlei voorstellen variërend van ‘Vietnam, land tussen schijn en werkelijkheid’, ‘Vietnam, je ne regrette rien’ of Vietnam, don’t mention the system’ kozen we met algemene (vier) stemmen voor ‘where do you come from’.Een vraag namelijk die je zo’n keer of tien per dag gesteld wordt als je door dit land reist. Waar wij vandaan kwamen.
Maar waar komt dit land eigenlijk vandaan? En wat willen zij bereiken? Houden de machthebbers in Hanoi vast aan een puur communistisch systeem, volgen ze de weg die China ook heeft ingeslagen, krijgt de democratie zoals wij die kennen er ooit een kans?
In deze reisimpressies probeer ik iets te laten zien van het reilen en zeilen van de inwoners. Een kleine vijftig onderwerpen telde ik in m’n notitieblokjes maar het is best mogelijk dat het er door het combineren van onderwerpen minder worden. Misschien is vijftig wel te veel. Zal het lukken om de aandacht van de lezers vast te houden?
Het doet me denken aan een voorval dat we tijdens de reis meemaakten. In Dalat brachten we een bezoek aan het Botanisch park waarin op een aantal plaatsen ook verkooppunten waren ingericht voor allerlei planten. Een stalletje dat op z’n naambord aangaf dat het gespecialiseerd was in het kweken van orchideeën, had binnen inderdaad prachtige exemplaren staan. Mooi maar veel te groot om mee te nemen, voor zover het al is toegestaan om ze in Nederland in te voeren. De verkoopster maakte ons attent op een exemplaar dat niet alleen fraai van vorm was maar ook nog heerlijk rook. Prachtig maar ja, te groot en met gebarentaal maakte ik duidelijk dat meenemen gewoon niet ging. Waarop zij een gebaar maakte van ‘wacht’ en met een potje aankwam waarin een stek stond van het pronkexemplaar. In een opwelling kocht ik het ding, een bedrag in de orde van een Euro. Wat kon me nou helemaal gebeuren. Hoe ik dit plantje heb meegenomen vertel ik later in een van die vijftig hoofdstukken.
Twee zielige blaadjes in speciale orchideeënaarde staan nu thuis op de vensterbank. Niet vaker dan een keer per week water geven leerde internet me en elke ochtend spreek ik het plantje even toe. ‘Yes you can,’ vertel ik hem want wat goed is voor de USA kan nooit kwaad doen aan de nakomeling uit het land waar de onderdanen van Obama ooit zo hebben huisgehouden. En het is heel goed mogelijk dat over een paar maanden de eerste bloemknop verschijnt.
De overeenkomst met dit boek ligt voor de hand. Het eerste hoofdstuk is na veel schrappen en verbeteren klaar. Een weliswaar aarzelend begin maar dat is een bekend verschijnsel bij me. Ik heb altijd een opwarmrondje nodig. Vanaf nu zal de stapel hoofdstukken groeien en wordt het boek dikker en dikker. Dat de lezer er maar veel plezier aan mag beleven geef ik het als laatste aanmoediging mee.
Where do you come from? Dat is nu duidelijk maar waar gaan we heen? De komende afleveringen zullen het leren.

21-1-2009
erJeetje
p1030836

 


[begin]