18 nov 2009

Mag je liefhebbers van een reisverslag met een aflevering over voetbal lastig vallen? Ik zie de gezichten van een aantal lezers al betrekken bij deze vraag. Gevolgd door opmerkingen of er nog niet genoeg voetbal is op de buis. Of ik in Vietnam wellicht last had van afkickproblemen omdat ik de koning aller spelen een paar weken moest missen.
Laat ik dan een andere vraag stellen. Welk Nederlands product is over de hele wereld bekend?Nee, vergeet al die standaard verhalen over bloembollen en kaas. Ik zal je helpen, waar begint deze aflevering mee? Precies, hoe vreemd het ook mag klinken, het bekendste product uit ons land is voetbal en dan vooral het voetbal van een aantal bekende Nederlandse spelers.
Denk nou niet dat hier een sportfanaat aan het woord is wiens opmerkingen je niet serieus hoeft te nemen. Mijn bewering is gebaseerd op waarnemingen tijdens reizen all over the World. En Vietnam was daarop geen uitzondering. Wat zag en hoorde ik daar dus vanaf de eerste dag van ons verblijf? Ten eerste dat het mannelijke deel van de bevolking voetballiefhebber was. Ten tweede dat vooral het Europese voetbal zich in een onwaarschijnlijke populariteit mocht verheugen. Ten derde dat een aantal Nederlanders daarin de rol van smaakmaker vervulden.
Vooral dat derde punt lijkt vreemd. Hoe kwamen de Vietnamese liefhebbers aan die kennis? Het antwoord op die vraag is simpel. De televisie zond elke dag volledige competitiewedstrijden uit van de Engelse competitie en daarnaast flitsen van wedstrijden uit andere Europese landen. Ook werd er bijna met eerbied over de wedstrijden van het Nederlands team gedurende de afgelopen EK gesproken en ze konden me zonder moeite de namen opnoemen van de uitblinkers.

Wie dat dan wel waren? Nee, niet Cruijff en ook niet Gullit. Dat zijn namen uit een ander tijdpark en zei de huidige liefhebbers niets. Kwiet (Kuijt), van Nistelrooij, Robben, van der Sar en …………. Van Persie zijn de mannen die de naam van ons land momenteel bekend maken in de wereld. Door hun prestaties met het Nederlands elftal en door hun optreden als smaakmaker in de buitenlandse competities.
Bloembollen, kaas, softdrugs? Niks mis mee maar die hebben de meeste landen tegenwoordig zelf wel.
Van Persie, een naam om te onthouden, mensen. Noem ‘m als ze vragen waar je vandaan komt in combinatie met Holland en er zullen deuren voor je open gaan.
Hallo, where you come from?
Holland, Ven Peursie.
Ah, yes, welcome ………..

erJeetje
8-2-2009


[begin]