107. Winterimpressies
Is de winter dit jaar niet een beetje erg vroeg begonnen? Onder ons gezegd vind ik dat ie al meer dan lang genoeg geduurd heeft, ik kijk uit naar de lente, maar een blik op de kalender leert dat we nog maar net bezig zijn. Sterker nog, de astronomische winter begint dit jaar op 22 december dus het startschot is een paar uur geleden pas gevallen.
Gelukkig rekenen de meteorologen met een andere indeling. Die gaan uit van drie wintermaanden waarbij de winter op 1 december begint. In sommige Europese landen op 5 december of de 8-ste van die maand maar in ons land op 1 december precies. Maar ook dan hebben we nog twee maanden voor de boeg. Met felle kou en veel sneeuw als ik de weervoorspellers mag geloven.
Even er tussendoor, voor de centrale verwarming bezitters onder jullie, op welke temperatuur staat bij jullie overdag de thermostaat ingesteld? 21 graden? 22? Nader geformuleerd, wat vinden jullie een behaaglijke temperatuur?
Ik kon het niet laten om mijn licht hierover op te steken bij meneer Google. Wanneer mag je van een behaaglijke temperatuur spreken? Voor scholen moet die tussen de 18 en 22 graden liggen, las ik op een scholensite. En een ARBO hield het op 20 tot 23 graden.
Verwarmingsexperts gaven een temperatuur op van 21 graden maar ook 22 graden werd genoemd. Overigens werd 20 graden als optimale temperatuur voor denkwerk genoemd.
Terug naar mijn vraag over de kamerthermostaat, bij ons staat die overdag tot een uur of vijf ’s middags op 20,5 graden ingesteld. ’s Avonds op 21 graden maar daar doen we soms een halve graad bij. Je hoeft niet onder een deken te gaan zitten in je eigen huiskamer, toch?
Ik denk dat onze kinderen dat te warm vinden maar als je jong bent voel je geen kou.
Ik las in de krant vanavond dat het zout bijna op was. Dat zal me dan wat worden als die weervoorspellers gelijk krijgen. Over de gasvoorraad heb ik nog niets gelezen en ik wil niemand bang maken maar ik moet er niet aan denken dat het gas gedistribueerd moet worden. Of nog erger op is. Dat wordt koukleumen voor de bewoners van al die naoorlogse nieuwbouwhuizen zonder mogelijkheid om een kachel neer te zetten. Elektrische kacheltjes zeg je? Ik heb m’n twijfels of onze centrales dat wel trekken.
Onvermijdelijk komen er herinneringen boven drijven over de Hongerwinter. Die van 40-45 voor de jongeren onder jullie. Het halve jaar dat er in het bezette westen van ons land geen gas meer was, geen elektriciteit en ook geen kolen. Maar wel een strenge winter die al vroeg inzette en lang duurde. Te lang voor velen.
Gek genoeg kan ik me maar weinig herinneren over de kou in die tijd. En het moet toch overal een onderkoelde toestand zijn geweest. Op school, op je werk, thuis.
Enig idee hoe koud of warm het in een etagewoning is terwijl het buiten vijf of meer graden vriest? Met een brandend wonderkacheltje als enige verwarmingsbron? Tien graden, vijftien? Ik heb geen zin om het uit te proberen maar ga er maar van uit dat het onbehaaglijk was.
Voorlopig blijft het koud las ik vanochtend in de krant. Ons land schijnt zich in een overgangsgebied te bevinden met ijzel, sneeuw, lichte tot matige vorst, bewolking, maar ook wat zonneschijn, gladde wegen en mist. Bedoeld wordt dat het kan vriezen of dooien maar met zo’n simpele boerenwijsheid kan je als moderne weerprofeet niet meer aan komen.
Winterimpressies gaf ik deze aflevering als naam. Met plaatjes van verstilde weilanden die er onwaarschijnlijk wit uitzien. Sneeuw die glinstert in de zon, een tuin waarin alle struiken van een sneeuwmuts zijn voorzien, eenden die hun best doen om het kleine stukje open water waarin ze zich bevinden niet te laten bevriezen, banken waarop een vogelliefhebber wat zaad heeft gestrooid, ijspegels aan de rand van de dakgoot. En warme Jägerthee na afloop van de wandeling.
En de zekerheid dat over een paar maanden de eerste krokussen weer boven de grond komen. Want dat verschijnsel ligt gelukkig nog buiten het menselijk beïnvloedingsvermogen.
22 december 2010
erJeetje