15 jan 2012

122. Vergaat de wereld echt op 21 december?

0 Reacties

Is het bestaan van menselijk leven op aarde eindig en zo ja, hoe lang hebben we dan nog te gaan? Een vraag die de mens vanaf het begin van z’n bestaan bezig houdt. Je komt het onderwerp dan ook tegen in de meeste godsdiensten.
Met voorspellingen over de datum waarop het definitief met ons is afgelopen trek je gegarandeerd de aandacht en ook voor dit jaar is er weer een dag uit de bus gerold. Een en twintig december. Lekker aan het einde van een jaar, dan heb je elf maanden gelegenheid om de spanning op te voeren.
Het bericht komt ook deze keer weer uit de religieuze of semireligieuze hoek. Het zou allemaal te vinden zijn in oude Maya kalenders.
Als je bij dat onderwerp wat bladert in Google – je weet maar nooit – verdwijnt eventuele ongerustheid vanzelf maar er is meer over het onderwerp te vertellen.
Natuurlijk is het bestaan van planet earth eindig. Op termijn zal de zon uitdoven en daarmee de mogelijkheid voor ons voortbestaan. Maak je niet ongerust, het duurt nog wel een paar miljoen jaar maar dat het zal gebeuren is zeker. Ooit.
Veel zorgwekkender is dat we op dit moment al bezig zijn om onze aarde uit te wonen. En we doen dat in zo’n snel tempo dat het einde veel dichter bij is dan op grond van het voorgaande vast staat.
Reden genoeg om daar iets aan te doen zou je zeggen maar het tegengestelde is het geval. De resultaten van de laatste klimaatconferentie in Durban, Zuid Afrika, leverden alleen maar vage beloftes op. Een vervolg protocol voor Kyoto kwam er niet, ondermeer de VS, China en India lagen dwars.
En dus gaat de bevolkingsgroei ongeremd door, putten we de aarde uit om in voedsel voor al die monden te zorgen, hakken we de oerbossen om, stijgt de gemiddelde temperatuur, smelten als gevolg daarvan de poolkappen af, stijgt het zeeniveau, doen we niets om het energieverbruik te beperken, denken we dat het met economische groei en marktwerking allemaal best onder controle is te houden en maken we onszelf wijs dat de wal het schip wel zal keren als dat nodig is.
Planet earth, hoe zal ie er uitzien over honderd tweehonderd jaar? Na de catastrofe. Ik heb geprobeerd om het in beeld te vangen. In een schilderij, deels collage, deels geschilderd. Onze wereld maar met continenten die verwonderlijk veel lijken op de laatste wanhopige bewoners.
Gaat het dan zo snel?
Nee, op 21 december redden wij het nog wel maar voor onze kleinkinderen begint de tijd te dringen.
12 januari 2012

erJeetje


[begin]