09 mrt 2003

“Heeft mevrouw erJeetje dat nou ook?” vroeg iemand me gisteren.
“Ook?” reageerde ik wat verbaasd. “Hoezo? Wat ook?”
“Nou waar je over schreef. Met CD’s, dat ze niet weet welke ze kopen moet?”
Ik vond het wel grappig dat hij daar over begon. Maar bij mevrouw erJeetje gaat de aankoop van een CD heel anders. Die leest namelijk de recencies van nieuwe platen in de krant en knipt die uit als ze haar wat lijken.
Da’s makkelijk ben je dan waarschijnlijk geneigd te denken maar de werkelijkheid is anders. Dat is helemaal niet makkelijk. Als je namelijk in de platenshop naar zo’n CD met vijf sterren vraagt is die in 99% van de gevallen niet aanwezig.

“Nee mevrouw, die hebben we helaas niet voor u. Maar we kunnen hem wel bestellen.”
En je zou toch eerst wel zelf graag even willen horen of ie bevalt. Dus niet.
Verleden week, nee, ’t is al twee weken geleden, waren we een dagje in Utrecht. Beetje wandelen in de oude binnenstad, wat drinken, het was prachtig weer, passeren we in één van die oude straatjes een platenwinkel. Niet het geijkte genre hiphopherrie in de etalage dus zij, mevrouw erJeetje bedoel ik, duikt naar binnen. En ik erachteraan want ik wil haar natuurlijk niet kwijt raken.
Ze kon niet meteen vinden wat ze zocht dus na een paar minuten schoot ze de eigenaar van de zaak maar aan. Met haar krantenknipsels. Of ze wellicht het nieuwe soloalbum van Goran Bregovic al hadden?
Ik zie jullie al fronsen. Goran Bregovic, wie mag dat dan wel wezen?
Laat ik jullie gelijk maar even inlichten. Goran is een Hongaar, of een Roemeen, en maakt een soort zigeunerachtige muziek maar dan heel anders. Tales en songs from weddings and funerals. Heerlijke muziek, we gingen trouwens na afloop van veel luisteren met drie CDdeetjes weg.
Op het moment dat ik dit schrijf is mevrouw erJeetje op zolder met iets bezig. Het is niet moeilijk te raden wat voor muziek ze daar draait. Precies, Goran, Tale VI (adagio delicato) for wine glasses and strings. Beetje melancholiek nummer waar ik ook niet genoeg van kan krijgen.
Prachtig. Ik denk dat ik maar een glaasje wijn neem.

 

 

 


[begin]