09 feb 2003

Ben jij echt zo gek op makreel, vroeg een van de aardige lezers naar aanleiding van m’n vorige columnpje, dat over Euromania. Hij had ooit geprobeerd om zo’n goudgeel geval schoon te maken maar had bij het eten bijna het leven gelaten door een graat die was blijven steken in z’n keel.Nooit meer makreel, was de afsluiting van z’n verhaal en hij laat het na dat avontuur bij een incidenteel onsje paling of een gefileerd tongetje.En het is zo eenvoudig om een makreeltje te fileren. En je doet jezelf en je omgeving om meerdere redenen tekort als je zo’n lekker visje aan je voorbij laat gaan maar daar kom ik direct op terug. Eerst even een fileerdemonstratie.

Als je je aankoop hebt uitgepakt klap je ‘m na een bewonderende blik in lengterichting open. Mmm, het water komt me in de mond maar even geduld, eerst moet de ruggengraat verwijderd worden. Ben je er dan? Nee, nu komt juiste de volgende belangrijke stap. Kijk eens goed naar de zijkanten, dan zal je daar een hele serie lange graten ontdekken. Ware moordenaars. Die moet je zorgvuldig stuk voor stuk verwijderen. Beide zijkanten van voor naar achteren nalopen.
Dat is alles. Je kunt als volgende stap de vis als het ware uit het lijf scheppen. Stukken die er wat donkerder uitzien kan je eventueel verwijderen maar voor mij hoeft dat niet. Bij de onderkant even opletten of daar niet wat kleine graatjes zitten. Als dat zo is die verwijderen.
Ik heb dan meestal al een paar stukken vis in m’n mond gestoken. Lekker maar het lekkerste moet nog komen. Dat zit aan de voorkant, bij de kop dus, vlak onder het vel. Een laagje dat uit vet en vis bestaat met een smaak …. Nou ja, je moet het geproefd hebben.
Eigenlijk zou dit voldoende moeten zijn om gelijk naar de visboer te rennen ware het niet dat je eerst nog even kennis moet nemen van een tweede argument. Wat is namelijk het geval? Een paar dagen geleden zag ik een programma op de TV dat ook al over vis ging en dan in het bijzonder over het vet van die beestjes. We weten al jaren dat visolie heel goed voor je is maar er blijkt meer te zijn. In Engeland hebben ze recent ontdekt dat het over een ongedachte bijzondere eigenschap beschikt. Als je het in de juiste dosering toedient aan kinderen met gedrags- en/of aanpassingsproblemen, ondergaan die een verandering, in positieve zin wel te verstaan. Die kinderen gaan veel beter functioneren in hun groep en op school. Ze komen gewoon beter in hun vel te zitten.
En voor 2,5 Euro per week is dat dus ook voor jou weggelegd. Iedere week een harinkje of een makreeltje; was al goed voor hart en bloedvaten maar blijkt nu ook nog te zorgen voor een lekker ontspannen gevoel.
Ik heb nog een restje makreel liggen in de koelkast. Lekker op en bruin bolletje. Eet ze.

 


[begin]