10 apr 2007

110. Lummels

0 Reacties

Tien minuten dispensatie, had Frits op die gedenkwaardige middag van Paasmaandag gezegd. Tien minuten om jullie hart te luchten over dat geklungel van jullie roodwitte favorieten en daarna geen woord meer. Laat mij maar openen, ik geef een rondje van de zaak om de slechte smaak over deze gemiste kans weg te spoelen.

Lummels zijn het, gaf ome Bram als eerste te kennen. En daar kon iedereen zich in vinden. Ook dat het iedere keer mis ging dit seizoen als er iets op het spel stond. Dat was begonnen met de voorwedstrijd voor de Championsleague tegen die Denen en het einde leek nog niet in zicht .
Er lopen er veel te veel rond die iets met het elftal te maken hebben. Een stuurloos schip met tien kapiteins noemde Fransie het en ook dat leverde gemompel van instemming op.
Toen Gijssie daarop de naam ten Cate noemde viel er een veelzeggende stilte. Heb je hem gisteren na afloop nog op de televisie gezien schamperde Nico die een teken aan Frits gaf dat een tweede glaasje drinken dringend nodig was voor de heren.
Gênant, was de mening van Hansie die de trainer tegen de algemene mening in niet had willen laten vallen. Een genante vertoning. Wist niet beter te vertellen dan dat het veld zo slecht was en daardoor alleen maar geschikt voor teams die niet beter kunnen dan de bal een lange haal naar voren te geven. Een lummel, Bram, net zoals z’n spelers. Zie jij nog licht, Gajus, voor de rest van de wedstrijden?
De aangesprokene zuchtte een keertje diep en nadat hij een van de glaasjes rood, die Frits voor hem had neergezet, doorschoof naar meneer Piet, stak hij van wal.
Kijk, ik kan natuurlijk een lange verhandeling houden over het falen van onze favorieten. Dat ze het verkeerde systeem spelen, dat het aankoopbeleid niet deugt, dat de trainer maar wat doet, dat een aantal spelers op de beslissende momenten faalt, dat er een doem over de Arena hangt maar in feite kan je het allemaal tot de zelfde oorzaak herleiden. Er is een basiselement in de vereniging dat niet deugt en ik zal jullie vertellen wat dat is. Even pauzeerde de oude meester voor een teugje van het glas dat voor hem stond en nadat hij Frits een complimentje had gemaakt voor de kwaliteit van de Cabernet Sauvignon die deze voor hem had ingeschonken, ging hij verder.
Het zit hem niet in de voetbalkunde van de spelers en al helemaal niet in het terrein. Of de bal. Waar het hem in zit is de instelling van de vereniging en het elftal in het bijzonder en het antwoord daarvoor vind je bij abba.
Er viel een stilte in de Ingooi die minstens een minuut duurde tot Hansie de verbazing van de aanwezigen verwoordde met het verzoek of de heer Gajus z’n ongetwijfeld goed onderbouwde opinie over de voormalige Meerclub voor de wat minder ingewijden in deze materie wat nader kon duiden. Met name zijn afsluiting met de naam of uitroep abba kon tot misverstanden leiden. Wilde de geachte spreker met ‘abah’ z’n afkeer voor het team uitdrukken of ging het hier wellicht om de Zweedse popgroep die in de zeventiger jaren van de vorige eeuw met toepasselijke titels als Waterloo en Money, money, money furore maakte.
Warm beste Hans, kwam het prompte antwoord van Gajus. Ik mag wel zeggen, heet. Het gaat inderdaad om die muzikale vertegenwoordigers uit het land van de met veel fanfare binnengehaalde en inmiddels al weer verkochte en dit weekend voor Werder Bremen scorende spits Rosenberg.
En dan met name om een van hun topnummers. In goed Zweeds ‘The winner takes it all’.
En ik zeg het nog een keer met nadruk, ’takes it al’.
In die drie simpele woorden kan je vinden waar het fout gaat bij onze roodwitten. Ik ben er namelijk achter gekomen dat ze daar een andere tekst aanhangen. Je mag het een variatie noemen maar wel een wezenlijke. Bij de zich zelf Godenzonen noemende heren denkt men dat de winnaar alles ontvangt. Dat ‘The winner gets it all’.
Gets it all. De winnaar krijgt alles. Maar zo werkt het niet, mensen. Hier niet, in je werk niet, op deze wereld niet en in het voetbal zeker niet. Daar geven de RKC’s geen cadeautjes weg, net zo min als de NEC’s en de ADO’s. Daar zal je moeten bewijzen dat je beter bent dan de tegenstander, sterker, sneller, en als het moet gemener. Daar moet elke punt veroverd worden. En …… the winner takes all.
Wat zeg je Fransie? Ja, heel goed. Uit ”We are the champions”. No place for loosers.
De tien minuten zijn om, Frits. Bij wie koop je deze wijn in, man? Enne, is er nog iets leuks gebeurd de laatste tijd? Een lekker eitje zou er best in gaan, tante Jans. Maar ik ben het ook helemaal met jou eens, Bram. Het zijn lummels.

Gajus


[begin]