02 apr 1994

27. Weekakoorts (WK1994)

0 Reacties

“Hoe zit ’t eigenlijk met die reis naar Amerika, Gajus,” vroeg haagse Karel in de mudvolle “Ingooi”, waar het groepje van trouwe Ajax supporters nog even na zat te mekkeren over de sullige nederlaag tegen de wijdbroeken uit Nederlands enige authentieke toeristenattraktie. “Jij zou toch met dat reisbureau van je, Gajustours, een reis naar de WK voetbal organiseren?”

Nieuwsgierig keek iedereen in de richting van de aangesprokene die voor zijn doen met ongewone koortsblosjes op de wangen was uitgedost.
“Amerika,” gaf hij verontwaardigd te kennen.
“Amerika? Jij denkt toch niet dat ik met drie inschrijvingen van jullie een Jumbojet ga afhuren voor een volledig verzorgde drieweekse reis naar de WK in God’s Own Country, hè. Nee, jongens, jullie hebben je kans gehad maar de heren hadden er kennelijk geen vertrouwen in. Dachten dat ze met een last minute booking begin juni nog bij Gajustours terecht konden. Mooi niet dus. Trouwens, ik heb het veel te druk in m’n therapiepraktijk met Weekaa-koorts.”
En terwijl hij z’n meest afwezige gezicht opzette nipte hij voorzichtig aan het glaasje oranjebitter dat Frits hem net had voorgezet.
“Weekakoorts? Wat zit je nou te raaskallen, Gajus? Wat is weekakoorts, wie heeft d’r weekakoorts?” Ome Bram die bij het uitspreken van deze tekst zelfs op het spreekwoordelijke vraagteken begon te lijken zocht om wat steun om zich heen.
Daarvoor hoefde hij niet lang te wachten want Nico, Fransie en Gijs vielen hem onmiddellijk bij.
“Weekakoorts? Wat is dat voor onzin, Gajus?” En Fransie uitte zelfs de veronderstelling dat ’t misschien iets met Brinkman te maken had.
Maar pas nadat Gajus z’n oranjebitter met een wat viezige trek op z’n gezicht geruild had voor een konjak van een gerenommeerd huis gaf hij wat uitleg over dit probleemgeval uit z’n drukke praktijk.
“Tsjonge, jonge”, zei ome Bram na afloop van z’n verhaal. “Jij bent toch ook van alle markten thuis, Gajus.” En Karel nam Gajus daarna nog even apart voor wat nadere informatie over die speciale Weekaabutton met het plaatje van een Volendammer.
“Voetbal is handel,” gaf hij als variant op het gezegde van de “generaal” te kennen.
En Gajus gaf hem grinnikend gelijk. “Zo is het tegenwoordig, Karel. Voetbal is handel.”


[begin]